Közélet

Az MSZP nyitó frakcióülésén dönt Majtényi László államfői jelöléséről

Az MSZP nyitó frakcióülésén dönt Majtényi László államfői jelöléséről

2017. február 8., szerda
Az MSZP nyitó frakcióülésén dönt Majtényi László államfői jelöléséről
Majtenyi_Laszlo_mti

Az MSZP idei nyitó frakcióülésén, február 15-én dönt arról, hogy hivatalosan is jelöli Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek.

Tóth Bertalan

, a szocialisták frakcióvezetője szerdán, Budapesten tartott háttérbeszélgetésen kifejtette, az MSZP képviselőcsoportja ezen a fővárosi ülésen meg is hallgatja

Majtényi Lászlót

, akinek államfői jelöltségét korábban a választmány és az elnökség is támogatta. Az ellenzéki politikus elmondta, úgy tudják, a Fidesz a lehető leghamarabb dönteni kíván a köztársasági elnöki tisztségről, erre pedig a törvények értelmében legkorábban március közepén nyílik meg a lehetősége. Az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott, a következő parlamenti ülésszakban is a tavaly ősszel megkezdett "kemény és felelős" ellenzéki politizálást kívánják folytatni. Az MSZP így továbbra is elsősorban önálló országgyűlési előterjesztéseire koncentrál majd, mivel a kormányoldal rendre lesöpri a javaslataihoz benyújtott ellenzéki módosító indítványokat - fejtette ki. Tóth Bertalan szerint indítványaik alapvetően három csomagra bonthatók: biztonságpolitikai, antikorrupciós és az életminőséget javító előterjesztésekre.

Molnár Zsolt

, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a következő időszak biztonságpolitikai szempontból meghatározó kérdései közül kiemelte, hogy az Iszlám Állam területi visszaszorulása miatt több dzsihadista érkezhet Európába, ami növeli a terrorista fenyegetettséget. Az ellenzéki politikus emellett beszélt még arról is, hogy az államnak - a biztonság és a jogállamiság egyensúlyát megőrizve - finomítania kell az információ szabadságára vonatkozó szabályokat, különben védtelen lesz a "dezinformációs áradattal" szemben.

Tarjányi Péter

biztonságpolitikai szakértő emellett ismertette az MSZP új tartalékos rendszer létrehozásáról szóló tervezetét, amelynek egyik központi eleme, hogy a katonai eszközök vásárlása helyett azok hosszú távú bérlésére épít. A szakértő szerint ezzel a kanadai mintára épülő módszerrel mintegy 30 százalékkal csökkenthetők lennének a költségek (évente mintegy 130-150 milliárd forintra), miközben a tartalékosokat a legkorszerűbb eszközök használatára lehetne kiképezni. Tarjányi Péter tájékoztatása alapján a szocialisták kezdeményezik majd, hogy a 18-25 éveseknek ismét legyen kötelező a katonai szűrővizsgálat, az itt alkalmasnak bizonyulók közül pedig a magyar honvédség ajánlja fel 1.500-2.000 fiatalnak az egyéves önkéntes tartalékosi kiképzést, amelynek fele valamelyik NATO-tagországban történhetne. A szakértő szerint az így nyelveket beszélő és bármikor bevethető önkéntesek ezt követően a minimálbér mindenkori értékének 75 százalékára lennének jogosultak, munkájuk mellett pedig évente 2-3 hetet kellene kiképzéssel tölteniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.