Közélet

Technikusok kezdték a Szakma Kiváló Tanulója verseny elődöntőjét + FOTÓK

Technikusok kezdték a Szakma Kiváló Tanulója verseny elődöntőjét + FOTÓK

2017. január 3., kedd
Technikusok kezdték a Szakma Kiváló Tanulója verseny elődöntőjét + FOTÓK
szakma_kivalo_tanuloja_verseny009kf

Csongrád megye szinte valamennyi szakképző intézménye képviselteti magát a január közepéig tartó Szakma Kiváló Tanulója versenyen, a kedden kezdődő elődöntővel 313 tanuló méretteti meg magát azért, hogy bejusson az áprilisban megrendezendő kétnapos országos döntőbe.

Tavaly szép eredményekkel zártak a Csongrád megyei fiatalok a Szakma Kiváló Tanulója verseny fővárosi döntőjén, a 13 diákból öten első helyezettek lettek, míg egy fiatal a második, további három pedig a képzeletbeli szakmai dobogó harmadik fokára állhatott fel. "A mai napon kezdődött meg az írásbeli elősorozata, ma 36 tanuló vesz részt az elődöntőn, négy szakképesítésben írnak: automatikai technikus, mechatronikai technikus, asztalos és a faipari technikus szakirányon. Túljelentkezésről sajnos nem lehet beszélni, azonban évről évre növekszik a tanulók száma, 7-10 fővel. Az idei évben 313 tanuló jelentkezett 33 szakképesítésben, ez jó tendencia. Ebben benne vannak a hiányszakmák is, ami viszont kicsit elszomorító, hogy a verseny során látjuk, milyen szakképesítésekre lenne szükség, s azokban nincsenek versenyzők sem" - mondta portálunknak

Horváth Gábor

képzési igazgató, hozzátéve, szárazépítő szakmában tanuló nem is indul a versenyen. Azt, hogy az iskola kiket delegál a versenyre, melynek a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ad otthont, egy belső szűrés előzi meg. "A felkészítés az iskolában zajlott, az egész osztály részt vehetett előzetesen egy szintfelmérőn, majd ez alapján kezdődtek meg a csoportos felkészítések. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a tanárainkkal, akik segédleteket is küldtek nekünk" - idézte fel

Busa Balázs

, a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakképző Iskolájának automatikai technikus szakos végzős hallgatója. Az intézmény végül kilenc diákot indított a versenyen, melynek megyei elődöntőjén a szakon főleg tervezésre és elméleti kérdésekre számítottak a fiatalok. A továbbjutó hódmezővásárhelyi és szegedi tanulók április 24. és 26. között vesznek majd részt a Szakma Sztár Fesztiválon, a fővárosban rendezik meg a verseny döntőjét. Minden szakma esetében a versenyszabályzat határozza meg, szükség van-e további válogatóra, gyakorlati feladatokra.

Kurusa József

, a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola szakmai igazgatóhelyettese elmondta, számos motivációs tényezője van annak, amiért a tanulók elindulnak a versenyen. "Bármilyen szakmáról is beszélünk, plusz felkészítést kapnak a diákok az iskolában, ezáltal a szakmájukat is jobban ismerik. Motiváló tényező az is, hogy mentesülnek a szakmai vizsga alól, valamint a kamara és a szponzorcégek gazdagon jutalmazzák a jól szereplő tanulókat. 2016-ban a legjobb helyezést elért diákokat a kamara jutalmul elvitte a szakmák Európa-bajnokságára. Az automatikai technikus és mechatronikai technikus hiányszakmák, ha egy munkaadó azt olvassa a szakmai önéletrajzban, hogy a jelentkező jól szerepelt az országos tanulmányi versenyen, biztosan alkalmazni fogja, mert az illető a szakma csúcsinformációjával rendelkezik. Sokan tovább tanulnak például a szegedi műszaki karon vagy Kecskeméten, de akik nem, azok is megtalálják a helyüket, ebben a két szakmában ugyanis pályakezdő munkanélküli gyakorlatilag nincs."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.