Közélet

„Akkor még nem észleltünk szovjetellenes mozgalmat Szegeden” – 1956 és előzményei alulnézetből

„Akkor még nem észleltünk szovjetellenes mozgalmat Szegeden” – 1956 és előzményei alulnézetből

2016. október 14., péntek
„Akkor még nem észleltünk szovjetellenes mozgalmat Szegeden” – 1956 és előzményei alulnézetből
bozsoki_matyas010kf

Bozsóki Mátyás 1956-os forradalmárral beszélgettünk a 60 évvel ezelőtti események előzményeiről, történéseiről. Ő maga a mezőgazdaságban dolgozva nem észlelte a forradalom előszelét, csupán október 20-án, a MEFESZ gyűlésén döbbent rá, hogy milyen radikális követeléseket fogalmaztak meg a diákok. Saját munkahelyén igyekezett rendet tartani, de azt, hogy a dolgozóknak kiosztotta a prémiumot, illetve három embert a munkásai kérésére elbocsátott, a forradalom után Kádár bírósága számon kérte rajta.

„1942-től bármiről kérdezhet” – mondta lapunk újságírójának a bemutatkozást követően

Bozsóki Mátyás

. A 88 esztendős öregurat mindenki Matyi bácsinak hívja, nem túlzás azt állítani róla, hogy

maga az élő történelem

. A volt 1956-os forradalmárt és elítéltet arra kértük, hogy meséljen a 60 évvel ezelőtti események szegedi előzményeiről, arról, hogy agronómusként, az Öthalmi Kísérleti Intézet üzemegység-vezetőjeként, az ottani forradalmi bizottság elnökeként mit tapasztalt a vihar előtt, majd a vihar alatt a munkahelyén. „Az intézetben dolgozó emberek általában kevésbé értettek a politikához, így ahogy megdöbbentette

Rajk László

pere őket 1949-ben, úgy lepődtek meg újratemetésén 1956. október 6-án. Vajon mi történt az országban, hogy fordulhatott ez elő? Kifejezetten rossz fényt vetettek a pártvezetésre az ismertté vált törvénytelenségek” – fogalmazott Bozsóki Mátyás.

tolmacs2

Kapcsolatban állt a moszkvai jugoszláv nagykövettel,

Veljko Mićunovićtyal

. „Ha telefonon akartam beszélni vele, akkor kimentem a bátyámhoz Palicsra, hogy ne hallgathasson le a magyar ÁVH. Október közepén megkeresett, s azt mondta,

Hruscsovnak

rossz véleménye van Magyarországról, úgy látja, hogy mozgás kezdődött el, nem megfelelő a közélet, lépni kell. Kérdezte, hogy mi a helyzet Szegeden, azt válaszoltam: mi itt nem észlelünk olyan politikai mozgalmat, ami a szovjetek ellen szólna” – idézte fel a 60 évvel ezelőtti eseményeket. Változást csak akkor tapasztalt, amikor részt vett az MEFESZ október huszadikai nagygyűlésen az Auditórium Maximumban, ahol már szóba került a szovjet csapatok kivonása, a kormány kritikája. Úgy emlékezett rá,

Baróti Dezső

rektor és

Perbíró József

megbízott dékán alig bírták lecsendesíteni a tömeget. Neki már a lépcsőn jutott hely, s meglepődve tapasztalta, hogy a fiatalok milyen erősen szovjetellenesek. Eközben az intézetben semmi jel nem utalt a változásokra, egészen október 23-ig, amikor a rádió bemondta a forradalom hírét. „Az én gazdasági területemen különösebb elégedetlenség nem mutatkozott, mindenki dolgozott rendesen. Ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy a munkát megköveteltem, de cserébe mindig igyekeztem kielégítően fizetni. A gyorsabb és minőségi munka miatt időt nyertem, így a gazdaságot nem öntötte el a gaz, a normát pedig mindenki 120-150 százalékra teljesítette, a helyi normát mégsem akartam egyetlenegyszer sem felemeltetni” – emlékezett vissza Bozsóki Mátyás.

bozsoki_matyas009kf

A forradalom kitörését követő napokban igyekezett mindenkit hazaküldeni, akire nem volt szükség, hogy „csend és rend legyen”. Október 26-án és 27-én kiosztotta természetben a prémiumokat, hogy megkönnyítse beosztottjai helyzetét. Később ezt pere során számon kérték, azzal vádolták, hogy „elpazarolta az állam vagyonát” – ezt akkor és ma is visszautasítja. „Október 26-án tagság rádióból és máshonnan is értesült, hogy munkástanácsokat választottak. Felzendült a nép, mi is válasszunk munkástanácsokat!” – mondta.

Somorjai Ferenc

intézetigazgatóval tárgyalták meg a kialakult helyzetet, mert nem tudták, hogy miként bonyolítsák le a választást, miről ejtsen szót a bizottság működése alatt. A gyűlés végül rendben lezajlott, az országos követelések – mint a szovjet csapatok kivonása – mellett saját életüket érintő ügyeket is felkaroltak, így szerettek volna bérrendezést, s ipari dolgozókkal megegyező családi pótlékot. Azonban ahhoz mindenki ragaszkodott, hogy maradjon meg a munkahely, azaz a gazdaság. Csupán három főt akart a kollektíva elbocsátani. Az egyiket azért, mert állítólag felhívta a rendőrséget, hogy tüntetni akarnak menni a dolgozók, egy másikkal bizalmatlanok voltak, a harmadiknak pedig lejárt a szerződése – így egyébként sem maradt volna. A forradalom leverése után a bíróság elsősorban amiatt kérte számon, mert a három érintettből kettő párttag volt.

Aki további érdekességekre is kíváncsi, hallgassa meg Bozsóki Mátyás előadását 1956-os élményeiről október 17-én, hétfőn délután négy órától a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének szervezésében a Csészényi Kávézóban. Az ehhez kapcsolódó Facebook-esemény itt érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.