Közélet

Múltidézés és szüret Szent Mihály napján Ópusztaszeren + FOTÓK

Múltidézés és szüret Szent Mihály napján Ópusztaszeren + FOTÓK

2016. október 4., kedd
Múltidézés és szüret Szent Mihály napján Ópusztaszeren + FOTÓK
opusztaszer_szuret12_gs

Őszi évnegyedelő nap Szent Mihály ünnepe, egykor e napon léptek szolgálatba az új pásztorok, behajtották az állatokat, és sok helyütt e napon engedélyezték a szüret megkezdését is az uraságok. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban múltidéző programokkal várták a látogatókat, akik többek között a szőlőpréselést is kipróbálhatták.

Borszűrő Szent Mihály ünnepén mesterségek bemutatóival is várta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a látogatókat. Bemutatták a kádár mesterséget, a csipkeverő asszonyok munkáját is meg lehetett ismerni, fafaragó bemutatót tartottak, továbbá szüret és préselési bemutató is várta a vendégeket, a Szegedi tanyán lehetett mustot kóstolni, népi gyermekjátszó és kézműves foglalkozások várták a kisebbeket. A régi hagyományok szerint hazánk több borvidékén is Szent Mihály napján adtak engedélyt az uraságok arra, hogy megkezdődjön a szüretelés. Engedély azért kellett, hogy a jobbágyok és szőlőtulajdonosok ne szedhessék le a termés egy részét korábban, s így ne tudják kivonni magukat az adófizetés alól. Innen is az elnevezés Borszűrő Szent Mihály. Híresek voltak továbbá a Mihály-napi vásárok, illetve a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta. Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott. Ekkor kezdődött a lakodalmak őszi időszaka is, és volt olyan szokás is, hogy a legények e napon vittek jövendőbelijüknek jegykendőt, amennyiben és a kisfarsang végéig meg akartak esküdni.

opusztaszer_szuret03_gs

Ismert pásztorünnep is Mihály-nap, hiszen míg György napján kihajtották az állatokat a legelőre, Mihálykor behajtották a faluba, illetve az is jellemző volt, hogy az új pásztorok e napon léptek szolgálatba. A Magyar Néprajzi Lexikonból az is kiderül, hogy a gazdasági élettel összefüggő hiedelmek és szokások mellett időjárási megfigyeléseket fűztek hozzá, ha ugyanis Mihály napján még itt voltak a fecskék, az azt jelezte, hogy hosszú, meleg ősz várható. Ha pedig Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak. A gyergyói pásztorok Szent Mihály napján tartották a farkasünnepet, hogy a csordát a hazatérés idejére megvédjék a farkasok kártételeitől. Az egyház e napon Szent Mihály arkangyal megjelenésére emlékezik, akinek a kultusza először a keleti egyházban bontakozott ki, majd Európa-szerte, de főleg Dél-Európában terjedt el. A középkori Magyarországon Szent István korától nagy kultusza volt, sőt a 18. század közepéig Szent Mihály napja hazánkban parancsolt ünnep volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.