Közélet

Szijjártó: a magyar nemzetgazdaság érdeke a minél akadálymentesebb kereskedelem

Szijjártó: a magyar nemzetgazdaság érdeke a minél akadálymentesebb kereskedelem

2016. szeptember 26., hétfő
Szijjártó: a magyar nemzetgazdaság érdeke a minél akadálymentesebb kereskedelem
Szijjártó Péter; MALMSTRÖM, Cecilia

A magyar nemzetgazdaság szempontjából az szolgálja az érdekünket, ha a nemzetközi kereskedelem a lehető leginkább akadálymentesen zajlik - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután egyeztetett Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztossal.

A tárcavezető az Országházban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) illetően a kormány a parlamenthez fordult, hogy az döntsön, milyen álláspontot képviseljen a kormány október 18-án, amikor Brüsszelben végleges választ kell adni, támogatja-e az ország az egyezményt, és erről kedden kezdi meg az általános vitát az Országgyűlés. Hozzátette: külgazdasági szempontból Kanada fontos kereskedelmi partner, a kanadai befektetések fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban. Mint mondta, az Egyesült Államokkal kötendő megállapodásról (TTIP) pedig akkor helyes véleményt mondani, ha van miről, jelenleg ugyanis a TTIP nem létezik, csak tárgyalnak róla. A magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténet, és általános érdek, hogy jó ütemben haladjanak a tárgyalások - magyarázta.

Szijjártó Péter

kifejtette: Magyarország nyitott gazdasággal rendelkezik, a gazdaság külső aspektusa alapvetően határozza meg a nemzetgazdasági teljesítmény egészét, a magyar nemzetgazdaság sikere nagyban függ attól, hogy az exportteljesítmény és a beruházásvonzó képesség hogyan alakul. Közölte: az EU-nak jelenleg 37 szabadkereskedelmi megállapodása van érvényben, további húszról pedig jelenleg is tárgyal. Helyes, hogy az EU képes arra, hogy történetének egyik legsúlyosabb válsága idején is építi a külső kapcsolatait, fontos, hogy a kihívásokkal teli időszakban se veszítse el képességét, hogy külső partnereket szerezzen - vélekedett. A miniszter kérdésre kitért rá: Magyarországnak vannak "vörös vonalai", ilyen a GMO-mentesség, amely az alaptörvényben is rögzítve van, vagyis ettől nem lehet eltérni semmilyen nemzetközi szerződésben. Ezt a TTIP-tárgyalásokkal kapcsolatban is világossá tették, a CETA-tárgyalásokon is tudták érvényesíteni ezt a szempontot, és ez utóbbi egyezmény biztonságot ad abban a tekintetben, hogy sikerül megőrizni a GMO-mentességet - mondta. Szijjártó Péter közölte: az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó szabadkereskedelmi megállapodása (NAFTA) miatt az európai vállalatok hátrányosabb helyzetben indulnak az észak-amerikai piacokon, és Magyarország érdeke, hogy egyenlő feltételekkel versenyezzünk ezeken a piacokon. Azt is felidézte, hogy az Egyesült Államok vezetésével 12 országból álló szabadkereskedelmi megállapodás jött létre Csendes-óceáni partnerség (TPP) néven, amelynek eredményeként nagy és erős gazdaságok piacaikon egymásnak előnyt adnak, de ebben nincs benne Európa. Az európai versenyképesség visszaesése a magyar nyitott gazdaságot még inkább érinti, de bizonyos nemzeti érdekeket érvényesíteni kell, és ilyen például a GMO-mentesség - hangoztatta.

Cecilia Malmström

hangsúlyozta: reméli, Magyarország támogatja majd a CETA-t, hiszen az azonnali gazdasági előnyöket jelentene. Az egyezményről egyre nagyobb a konszenzus a tagállamok között, és remélhetőleg októberben aláírhatják a dokumentumot - mondta. Úgy látja, az EU sok szempontból hasonló Kanadához, és felmerül a kérdés, hogy ha Kanadával nem sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor melyik országgal lenne lehetséges. Az uniós biztos a TTIP-et illetően arról beszélt, hogy igyekeznek minél nagyobb előrelépést elérni a tárgyalásokon, amelyeket természetesen folytatnak majd a következő amerikai elnökkel is. Közölte: jelenleg ellátogat a tagállamokba, hogy több részről is meghallgassa a véleményeket, így szélesebb képet nyerhet a nézetekről, egyúttal válaszolhat a kérdésekre, eloszlathatja az aggodalmakat, félreértéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.