Közélet

Mérsékelték a magyarországi terrorkészültségi fokozatot

Mérsékelték a magyarországi terrorkészültségi fokozatot

2016. március 29., kedd
Mérsékelték a magyarországi terrorkészültségi fokozatot
Brüsszeli robbantások - Kettes fokozatú terrorkészültséget

Pintér Sándor belügyminiszter kedden 13 órától módosította a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot, jelenleg a hármas (közepes) fokozat van érvényben - közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

Múlt kedd reggel terrortámadásokat követtek el Brüsszelben, a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson. A terrortámadások következtében a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincöt ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, köztük két magyar állampolgár. A támadásokat a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalta magára. Magyarországon a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggésben korábban a hármas készültség volt érvényben, ezt emelték kettes fokozatra múlt kedden. Akkor a belügyminiszter azt mondta: ez a fokozat addig marad érvényben, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban. Múlt héten az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságát is tájékoztatták az elrendelt intézkedésekről. A testületek tagjai egybehangzóan indokoltnak találták a terrorkészültségi fokozat megemelését. A BM keddi közleménye szerint Pintér Sándor döntése értelmében mérsékelték a terrorkészültséget, ismét a hármas fokozat van érvényben. A Magyar Közlönyben múlt év november 20-án jelent meg az új terrorkészültségi szabályozás. A korábban A, B, C, D betűkkel jelölt fokozatokat számokkal váltották fel. A négyes az alacsony fokozat, a legmagasabb, kritikus az egyes. A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak, vagy EU-, illetve NATO-tagállamban, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.

Péntekre hívta egyeztetésre a frakcióvezetőket a belügyminiszter

Április 1-jére, péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit Pintér Sándor belügyminiszter az ország biztonsága érdekében szükséges lépésekről, a terrorizmus elleni intézkedésekről - közölte

Gulyás Gergely

, a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Jelezte, Pintér Sándor megjelölte azt az öt témakört is, amelyben a kormány a Belügyminisztériumra (BM) bízta a szükséges törvényjavaslatok kidolgozását. A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá. Továbbá tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a titkosítás miatt a hatóság nem tud élni a törvényesen engedélyezett adatmegismerés jogával sem - tájékoztatott Gulyás Gergely. A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni - folytatta -, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a polgári adatforgalmazást - a mentésben részt vevők kommunikációjának biztosítása érdekében -, valamint a veszélyes áruk szállítását. Emellett bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét az államhatár- és létesítményőrzési feladatok ellátása során. A fideszes politikus elmondta, a belügyminiszter azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben juttassák el javaslataikat a BM-nek szerda estig. Mivel több sarkalatos törvény módosításáról is szó van, a kormányoldal számít az ellenzéki pártok támogatására - tette hozzá. A törvényjavaslatokat április 4-i ülésén tárgyalja a kormány. Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le. A Fidesz frakcióvezető-helyettese arról is beszélt, hogy a múlt héten a honvédelmi bizottság tárgysorozatba vett egy jobbikos törvénymódosítási javaslatot, ám az Országgyűlésben a Fidesz képviselőcsoportja nem fogja támogatni a napirendre vételét. A Jobbik előterjesztése arról szól - idézte -, hogy kormányhatározatban megállapított 1-es vagy 2-es fokozatú terrorfenyegetettség elrendelése után a honvédség fegyverhasználati joggal vehessen részt az államhatár őrzésének biztosításában, továbbá belföldi erőszakos cselekmények elhárításában. "Ez a módosítás ebben a formában azért vet fel alkotmányos aggályokat, mert a Jobbik sem támogatta azt az alkotmánymódosítást, amely a honvédség alkalmazását egyértelműen lehetővé tette volna a kormány számára" - mondta Gulyás Gergely. A képviselőt kérdezték az európai uniós források egy részének felfüggesztéséről szóló sajtóhírekről. Ezekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány maximálisan lekötötte a forrásokat, sőt túl is tervezte őket, így jó remény van arra, hogy még szabálytalanság feltárása esetén sem esik el egyetlen fillértől sem az ország. Az államfő által a parlamentnek visszaküldött, a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényjavaslatról Gulyás Gergely kérdésre közölte: érdemben igyekeztek figyelembe venni Áder János köztársasági elnök kritikáját, és a módosítások szerinte az aggályok jelentős részét megfelelően orvosolják. Az előterjesztésről szerdán szavazhat újra a Ház.

Pintér Sándor kedden 13 órától módosította a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot, jelenleg a hármas (közepes) fokozat van érvényben.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=622457

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.