Közélet

Nébih: pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Nébih: pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2016. január 14., csütörtök
Nébih: pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Néhány kirívó esettől eltekintve pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a decemberi akció során 4997 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, 8,4 tonna terméket vontak ki a forgalomból, 83 alkalommal figyelmeztetést és 185 esetben, összesen 21,7 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a 2014-es ellenőrzéshez képest kevesebbszer kellett intézkedni a termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejének lejárta miatt. Különböző okok miatt a megvizsgált 27 635 élelmiszertétel 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból. Szintén javulást figyeltek meg a kitelepült vendéglátók működésében: az ellenőrzött vendéglátóhelyek mintegy 80 százaléka megfelelően, 18 százaléka kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, és alig több mint 2 százalékuknál volt szükség hatósági intézkedésre. A kistermelőknél országszerte 427 ellenőrzést végeztek, a tevékenység felfüggesztésére 3 esetben volt szükség. A kirívó esetek között említették a karosszéria-lakatos műhelyben berendezett halfeldolgozót Fejér megyében, a súlyos higiéniai, nyomonkövetési és jelölési hiányosságokkal működő sütőipari céget Csongrád megyében és egy vásárolt alapanyagokkal trükköző kistermelőt Somogy megyében. A szakemberek kiemelten ellenőrizték a friss húst, a halakat és haltermékeket, a virslit, az édesipari termékeket - köztük a bejglit -, a déli gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette a friss hal forgalmazást, az élőállat szállításokat és a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is. Higiéniai hiányosságokat - a tavalyi évhez hasonlóan - az ellenőrzések 4,1 százalékában találtak. A termékek minősége az ellenőrzések 3,2 százalékában nem volt megfelelő, ami a 2014-es 2 százalékhoz képest némileg emelkedett. A vizsgált élelmiszerek nyomonkövethetőségével az ellenőrzések 2,7 százalékánál volt valamilyen probléma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.