Közélet

Szent Borbála-napi szakestet tartottak az algyői bányászok + FOTÓK

Szent Borbála-napi szakestet tartottak az algyői bányászok + FOTÓK

2015. december 8., kedd
Szent Borbála-napi szakestet tartottak az algyői bányászok + FOTÓK
mol_50_algyo26_gs

Ötven éve fúrták az első olajkutakat Algyő határában, mára a MOL Dél-magyarországi Telephelye a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbóluma, s a helyi olajipari szakemberek otthonává vált. Az olajbányászok, őrizve a hagyományokat, a mai napig szakesteket szerveznek, hogy munkahelyi szabályoktól és kötöttségektől mentesen ünnepelhessenek. Pénteken védelmezőjük, Szent Borbála tiszteletére tartottak összejövetelt, valamint Szegeden megkoszorúzták a szent Roosevelt téri szobrát is.

Minden szakmának sajátos szokásokon alapuló szakestje van. Másként szórakoznak a tűzoltók, a bányászok és a kohászok, egy dolog azonban közös bennük. Annak a védőszentnek a tisztelete, aki az év minden munkanapján, miden egyes bevetésen oltalmazza őket. A MOL Nyrt. Dél-magyarországi Termelés algyői telephelyén dolgozók hagyományteremtő szándékkal a mártírhalált halt Szent Borbála napjára szerveztek összejövetelt a "JURA" Ipari Park éttermében. „A rendezvény célja, hogy együtt legyünk és ezen a közös estén bármilyen témában kötetlenül beszélgethessünk. Nem ez az első gyűlésünk, de ez az első alkalom, hogy Szent Borbála-napi szakestélyt tartunk. Legutóbb akkor találkoztunk, amikor az algyői olajmező 50 éves évfordulóját ünnepeltük, akkor egy egész napos programot koronáztuk meg az összejövetellel” – mondta portálunknak

Bibó-Szurkos Ferenc

, a rendezvény egyik szervezője, akit nem mellesleg az I. Algyői Borbála-napi szakest elnökévé is választott.

mol_50_algyo25_gs

A szakestek céhes hagyományokra vezethetők vissza, mely rendezvényeken szakmai kérdéseket vitattak meg a meghívottak. Idővel a munkahelyi témát felváltotta a tréfa és a mulatozás, így minden szakma megteremtette sajátos tradícióit. Az olajbányász szakestek alapjait a selmeci diákok fektették le azzal, hogy egyenruhát öltve tanáraikkal vacsora mellé ültek, elnököt választottak és régi bányásznótákat énekeltek. Nincs ez másként napjainkban sem, ám a találkozó részleteibe csak az arra érdemesek pillanthatnak bele, a szigorú házszabályok pontos betartása mellett. Az egyik ilyen a számtalan komoly és humoros előírás közül a dress code-ra vonatkozik. A bányászok uniformisáról – ami illő öltözet a szakesteken –

Oláh Károly

, a MOL Dél-magyarországi Termelés vezetője mesélt a SZEGEDma.hu hírportálnak. „Sokan gyászruhának tartják és nem véletlenül. A bányászat veszélyes szakma, hajdanán sokan haltak meg munka közben, ezért gyakran kellett temetésre járniuk. Valószínűleg ezért lett teljesen fekete az egyenruhájuk is. Az erdészek és a kohászok is hasonlóba járnak, de az előbbieknek zöld, utóbbiaknak pedig bordó bársonybélés található a hajtókáján.” Az ötven éves múltra visszatekintő algyői közösségen az elődök elhivatottsága érezteti hatását. Ma is, ha olajbányász szakestre invitálják a dolgozókat, közel százfős társaság mond igent a kötetlen beszélgetésre és mulatságra. A bányászesten felszólalni szinte kötelező, vidám személyes történeteit mindenkinek meg kell osztania a hallgatósággal. A mulatság pedig addig tart, míg le nem ül a jókedv, vagy az utolsó vendég távozik.

Minden szakmának sajátos szokásokon alapuló szakestje van. Te voltál már bányász buliban?http://szegedma.hu/?p=594987

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.