Közélet

Czunyiné: kézzelfogható eredményeket hozott a családoknak a gazdaságpolitika

Czunyiné: kézzelfogható eredményeket hozott a családoknak a gazdaságpolitika

2015. október 21., szerda
Czunyiné: kézzelfogható eredményeket hozott a családoknak a gazdaságpolitika

Kézzelfogható eredményeket hozott a magyar családok számára a 2010-ben megcélzott gazdaságpolitikai irány és számos azóta tett kormányzati intézkedés - mondta a köznevelésért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Czunyiné Bertalan Judit

az elmúlt évek családokat érintő intézkedéseit összegezte sajtótájékoztatón. Példaként említette az óvodai és bölcsődei közétkeztetés széles körű ingyenes biztosítását, valamint az általános iskolák első három évfolyamában tanuló kisiskolások számára ugyancsak ingyenesen nyújtott tankönyveket, amelyek szavai szerint jelentős segítséget jelentenek a családoknak. Utóbbival kapcsolatban azt hangoztatta: a nehéz szociális körülmények között élő gyerekeknek ez nyújt lehetőséget arra, hogy a tudásversenyben, a tudáshoz való hozzájutásban ne szenvedjenek hátrányt. Úgy fogalmazott: e lépéseket azért tudták megtenni, mert a 2010-ben elfogadott gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően Magyarország költségvetése képes ezeket a támogatásokat biztosítani a gyermekeket nevelő és iskoláztató családok számára. A programokat ismertetve utalt arra a kormányzati célkitűzésre, amely szerint felmenő rendszerben valamennyi általános iskolás diák számára biztosítani akarják a tankönyvekhez való ingyenes hozzáférést. Jelezte: az idei évben már az iskolások első három évfolyamában, továbbá a nemzetiségi és a gyógypedagógiai oktatásban, nevelésben részesülőknek ingyenes a tankönyv, továbbá a nagycsaládosok és azok számára, akiknek a gyermeke betegség, képességzavar vagy szociális okok miatt erre rászorul. Közölte, a 2013-ban elindított támogatási rendszer évente egy évfolyammal bővül, és így idén már 700 ezer diák kap ingyenesen tankönyvet, ami csaknem a tanulók 63 százalékát jelenti. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az óvodákban és bölcsődékben bevezetett ingyenes közétkeztetésre idén kétszer annyi pénzt fordítottak, mint 2010-ben, és 2014-hez képest is 5 milliárd forinttal többet. Jelezte: idén 58 milliárd forintot nyújtanak az ingyenes gyermekétkeztetésre, míg a nyári szociális étkeztetés támogatására 3 milliárd forintot. Közölte, 2016-ban már 71,7 milliárd forint lesz a gyermekétkeztetésre fordított összeg, ami csaknem 18 százalékos emelkedést jelent az idei előirányzathoz képest, és ez 2,5-szerese a 2010-es összegnek. Czunyiné Bertalan Judit egy kérdésre válaszolva arról is beszélt, törekednek arra, hogy az állami fenntartású iskolákban elég idejük legyen a gyerekeknek az ebédre, és ne 10 perc alatt kelljen végezniük. Egy másik kérdéssel kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy a saját gyerekeitől és az ismerőseitől kapott visszajelzések szerint a diákok nem panaszkodnak az új, egészségesebb ételekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.