Közélet

Találékony boltosok, feljelentgető konkurencia - a vasárnapi zárva tartás tapasztalatai

Találékony boltosok, feljelentgető konkurencia - a vasárnapi zárva tartás tapasztalatai

2015. augusztus 3., hétfő
Találékony boltosok, feljelentgető konkurencia - a vasárnapi zárva tartás tapasztalatai
SZS_vasarnapi_zarva_tartas_001

"Dögöljön meg a szomszéd tehene is!" - gondolják ezt sokszor és sokan azok közül, akiket hátrányosan érintett a vasárnapi zárva tartás, legalábbis erre engednek következtetni a megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tapasztalatai. A kiskereskedelmi szektort érintő szigorú szabályozásra sorra érkeztek a konkurenciagyanús feljelentések a hatóságokhoz, volt, aki dokumentumokkal tudta alátámasztani, hogy a szomszédos bolt jogszabályba ütközően nyitott ki és dolgoztatott alkalmazottakat vasárnap.

Mivel március 15-től lépett életbe a kereskedelmi üzletek nyitva tartását szabályozó törvény, amit tavaly decemberben KDNP-s előterjesztésként fogadott el a parlamenti többség, bő három hónap elteltével már érdemes számba venni a vasárnapi boltzár tanulságait. Ahogyan az a törvény életbe lépése előtti napokban kristálytisztán látszott, a Csongrád megyei vállalkozók sem voltak száz százalékig tisztában az őket érintő változásokat illetően. Többek fennakadtak a hétköznapokra vonatkozó nyitva tartási időn, az eladó személye és a segítő családtag fogalmán. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége csütörtökön tartott fogyasztóvédelmi tájékoztató napot, ahol

Petrik Sándor

igazgató a vasárnapi munkavégzés tilalmának ellenőrzéséről és tapasztalatairól is beszélt. Beszámolójából kiderült, az első néhány hét bizonyult a legzűrösebb időszaknak, ugyanis több névtelen bejelentés is érkezett hozzájuk.

Csongrád megyében 4 konkurenciagyanús bejelentést kaptak, a feljelentők minden esetben dokumentumokkal "igazolták", hogy a szomszédos bolt tulajdonosa törvénybe ütközően nyitott ki vasárnap.

Valójában csak egyetlen esetben történt jogsértés: a hét utolsó napján olyan alkalmazottak dolgoztak az egyik megyei üzletben, akik nem rokonai a tulajdonosnak és nem is résztulajdonosok. Az újságárusok, virágboltosok és pékségek körül - akikre bizonyos feltételek mellett nem vonatkozik a vasárnapi zárva tartás - mindent rendben talált a hatóság, idővel csak annyi változtatás történt, hogy a Magyar Pékszövetség nyomására az eredetileg 6 és 22 óra között megengedett nyitva tartást reggel fél 5-re bővítették. Petrik Sándor kitért arra is, a Balatoni Szövetség erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak; nem tudták elérni

Varga Mihály

gazdasági miniszternél, hogy legalább a nyári főszezonban felmentést kapjanak a Balaton-parti és a régióhoz tartozó üzletek a vasárnapi boltzár szigora alól. A találékony boltosok közül néhányan megpróbálták kijátszani a jogszabály kiskapuját, mely szerint a piaccá nyilvánított placcok továbbra is nyitva tarthatnak "vásárnapon". Csongrád megyében egyetlen helyet emeltek a kivételek közé jogerős főjegyzői határozattal:

a Fő fasori üzletközpont június közepe óta 20 elárusítóhellyel és 4 üzlettel, köztük egy Reál élelmiszerüzlettel, nemzeti dohánybolttal, zöldségessel és vendéglátóegységgel élvezi a piacokra vonatkozó mentességet.

Idegenforgalmi főszezonban és hétvégente gyakrabban végez szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a fogyasztóvédelem, akár lakossági, akár konkurenciagyanús feljelentőtől kapnak fülest. Egyik razziájuk során egy szegedi élelmiszer áruházban vizsgálódtak, amely ezért tarthat nyitva vasárnaponként is, mert a vállalkozó 1/5 részben tulajdonostársaivá tette meg az alkalmazottakat. A fogyasztóvédelmi felügyelőség igazgatója szerint az eset egyedi a megyében. A szankciók miatt kevés a jogsértés, véli Petrik Sándor, ugyanis amelyik üzletben szabálytalanságot találnak, akár 15 napra is bezárathatják az üzletet, a bírság mértéke pedig alsó hangon 15 ezer forint lehet.

A konkurencia nem nézi jó szemmel a vasárnap is nyitva tartó üzleteket. Tapasztalatok a kattintás után: http://szegedma.hu/?p=556625

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.