Közélet

Magyarok kenyere: több mint 230 tonna búza gyűlt össze a Központi Búzagyűjtő Napra

Magyarok kenyere: több mint 230 tonna búza gyűlt össze a Központi Búzagyűjtő Napra

2015. augusztus 9., vasárnap
Magyarok kenyere: több mint 230 tonna búza gyűlt össze a Központi Búzagyűjtő Napra
A Magyarok Kenyere program sajtótájékoztatója Pécsen

Mostanáig 236 tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere program javára, a gyűjtés augusztus 12-ig folytatódik az ország 46 gyűjtőpontján – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke vasárnap Szarvason, a Központi Búzagyűjtő Napon.

Közölte: a Magyarok kenyere program központi üzenete a nemzeti összetartozás gondolatának erősítése, amely rácáfol arra a tévhitre, hogy a magyarok nem képesek az összefogásra. A programban az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött búzaadományt a Központi Búzagyűjtő Napon ünnepélyes keretek között egyesítik, a búzát megőrölik, a lisztből készítik el az augusztus 20-i kenyereket az ország összes megyei jogú városa ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb körmenetre. A liszt jelentős részét idén is a

Böjte Csaba

vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el. Újdonság, hogy a határon túli települések mellett idén minden magyarországi megyébe, karitatív szervezetek számára is juttatnak a lisztből.

Kulcsár László

, a NAK Békés Megyei Igazgatóságának elnöke elmondta: a megyéből, "az ország éléskamrájából" csaknem harmincezer kamarai tag majdnem tíz tonna búzával járult hozzá a programhoz. A NAK kiáll a magyar gazdák érdekvédelméért, „mezőgazdaság és vidék nélkül ugyanis nehezen képzelhető el Magyarország” – fogalmazott.

Dankó Béla

országgyűlési képviselő szavai szerint kiváló helyre került a búzagyűjtő napi ünnepség, hiszen Szarvas a történelmi Magyarország mértani közepe, Békés megye pedig a mai napig ezer szállal kötődik a mezőgazdasághoz - tette hozzá. Mint fogalmazott, határok ugyan elválasztják az embereket, de lélekben egyek a Kárpát-medence népei, és az egyszerűsített honosítás révén már az állampolgárságuk is azonos.

Korinek László

pécsi professzor, a Magyarok kenyere program ötletgazdája elárulta, először csupán egyetlen kenyeret szeretett volna sütni az ország megyéiből és a Kárpát-medencéből összegyűjtött búzából, tavaly viszont már kétszázezer darab egykilogrammos kenyér készülhetett a felajánlott búzából. Azt is elmondta, hogy november 19-én új ünnepet vezetnek be, a Szent Erzsébet Napot. Szent Erzsébet kenyeret adott a koldusoknak, ezért ezen a napon osztják szét a rászorulóknak az összegyűjtött gabonából őrölt lisztet.

Decsi István

, a Fidesz-KDNP frakció pécsi frakcióvezetőjének szavai szerint a polgári Magyarország gondolata, a kettős állampolgárság és a Magyarok kenyere program is "a nemzeti összetartozást szolgálja".

Hodálik Pál

, Szarvas alpolgármestere a város "kötelességének és történelmi felelősségének" nevezte köszöntőjében az összmagyar nemzet képviseletét, az államhatáron kívül rekedt rászorulók segítését.

Gál Roland

, Szarvas járás kormányhivatalának vezetője közölte, két napon belül Szarvas másodjára segített Böjte Csaba testvér dévai gyerekeinek: szombaton a Mini Magyarország makettpark ajánlotta fel egynapi bevételét az árvaház javára, és az összegyűjtött búza egy része is a gyermekek javát szolgálja majd. A Magyarok kenyere program 2011-ben indult pécsi civil kezdeményezés, mely az évek során a nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező eseménysorozattá vált. Idén a Vajdaságból, Székelykevéről érkezik a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót az erdélyi Parajdról küldik. Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akció keretében 10 tonna búza gyűlt össze, egy évvel később 25 tonna, a harmadik évben már 100, tavaly pedig 220 tonna. A 2013-as és 2014-es komoly mennyiség annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 77, egy esztendővel később 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Idén a NAK stratégiai partnere lett a kezdeményezésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.