Közélet

Derekegyház és Baks község önkormányzata a Start Plusz díjazottak között

Derekegyház és Baks község önkormányzata a Start Plusz díjazottak között

2014. december 9., kedd
Derekegyház és Baks község önkormányzata a Start Plusz díjazottak között

Országosan 50 közfoglalkoztató kapott elismerést, és az ezzel együtt járó 2 millió forint támogatási összeget a 2014-ben megvalósított, sikeres Startmunka mintaprogramért December 8-án, a Belügyminisztériumban a Csongrád megyében működő, mintegy 40 program közül, a megyei kormányhivatal Munkaügyi Központja javaslata alapján, Derekegyház és Baks programjait jutalmazták. A támogatást 2015-ben kapják meg, és közfoglalkoztatási programjaik fejlesztésére fordíthatják.

Derekegyházán két példaértékű program során valósul meg a település számára fontos, értékteremtő munka: 2013-tól közel 2,5 ha területen a Szociális és Gyermekélelmezési Konyhára termesztenek zöldségeket, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő gyümölcsös ápolását végzik a közfoglalkoztatottak. A kerthez szükséges vetőmagokat és palántákat, valamint az állattartás beindításához szükséges eszközöket vették meg a program keretében. Emellett 2013-ban az önkormányzat négy intézményében tértek át a program által támogatott faaprítékos fűtésre, melynek fűtőanyagát is maguk állítják elő. Az erre a célra korábban kialakított, 6 hektárnyi energiaültetvény ápolását, valamint fűtőanyag előállítását is közmunkások végzik. A tavaly előállított faaprítékkal és fűtéssel 3 millió forintot spóroltak. A megtakarítás további haszna, hogy önerőként elegendő volt azokhoz a pályázatokhoz, amelyek révén egyéb alternatív energiaellátást is tudtak biztosítani 2013-ban és 2014-ben. Ezzel a fejlesztéssel Derekegyház 2013-ban a Magyar Klímasztár Díj, illetve 2014-ben az Európai Klímasztár Díj nyertese lett. A településnek folyamatban van egy másik, az NFA-hoz benyújtott, 12,5 ha szántóföldre vonatkozó pályázata is, melynek sikeressége esetén, az adott területen az állattenyésztéshez szükséges takarmányt állítják majd elő. Baks község a megye leghátrányosabb, kisteleki kistérségének egyik települése. A lakosság jelentős része szakképzetlen, halmozottan hátrányos helyzetű, többségük roma származású, így számukra a közfoglalkoztatás jelenti az egyetlen munkalehetőséget. A díjazott program keretében elsősorban káposztát, karalábét, karfiolt, burgonyát, és egyéb konyhakerti zöldségeket termesztenek. Az önkormányzat, mint közfoglalkoztató saját fóliasátorban, palántaneveléssel termeli ki a szabadföldi termesztéshez szükséges palántamennyiséget. A megtermelt zöldségek jelentős részét a település közétkeztetésében, illetve a szociálisan rászorulók ellátásához használják fel. A megmaradt többletet a szabadpiacon értékesítik. A projekt sikerességét igazolja, hogy az induló területnagyságot megnövelték, és ebben az évben már fűszerpaprika termesztésével is próbálkoztak. Az értékesítésből befolyt árbevételt a tevékenység folytatására fordítják. Az önfenntartóvá válás eléréséhez az önkormányzat a következő években további kultúrnövények termesztését is tervezi, mely a foglalkoztatottak számának növekedését is jelentené. A díjátadón

Pogácsás Tibor

önkormányzati államtitkár beszédében elmondta: az elismerésben részesült települések munkája bizonyíték arra, hogy a közfoglalkoztatás rendszere sikeres. Egyre több önkormányzat csatlakozik a munkáltatás ezen formájához, hiszen a jó gyakorlatok ösztönzőleg hatnak azokra, akik korábban még nem ismerték fel a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.