Közélet

Szőlőhegyek nőttek Szegeden

Szőlőhegyek nőttek Szegeden

2014. szeptember 16., kedd
Szőlőhegyek nőttek Szegeden
DSCN3258

Szegeden végre megtörtént, ami minden alföldi ember vágya: hegyek nőttek a Tisza-parti városban. Szeged innentől kezdve nem csak a napfény, a gyönyörű lányok és a fergeteges fesztiválok városa – hanem a szőlőhegyeké is.

A „drámai” földrajzi változás már a 18. században megtörtént: a városban szőlő - és bortermesztéssel foglalkozó gazdák a jelentősebb szőlőtermő területeket „högyeknek” avagy hegyeknek nevezték el. A mai kifejezéssel élve „virtuális” hegyek megjelenésére több magyarázat is létezik: egyes néprajzkutatók szerint adóbeli előnyökhöz jutottak a gazdák, ha a termesztés hegyen zajlott, más vélekedés szerint az alföldi ember rögtön hegyet kiáltott, ha egy kis dombot látott. Az egykori hegyek emlékét a mai napig őrzi Francia-högy és Kálvária-högy – két olyan elnevezés, amelyek a szőlészet és a borkultúra múltjára emlékeztetnek Szegeden, de ezek mellett jelentősek voltak a tarjáni, szilléri, makkosházi, jerikói, római, és Ballagi-tavi szőlők is. A Bor tér nyitányához közeledve a „högyeken” kihelyezett óriási szőlőfürtökkel és tájékoztató táblákkal emlékezünk arra, hogy Szegeden a 18-19. században komoly bortermelés folyt. Az utóbbi két évtizedben ismételten feltámadt borkultúra és a városban élő emberek borszeretetét tükrözi, hogy az ország egyik legnagyobb borfesztiválját májusban a városban rendezik, melynek méltó folytatása a szerdán induló Bor tér. Az őszi bormustra egy látványos szüreti felvonulással indul, ahol a „Szögedi Högyekről” impozáns fiákerek szállítják a város szívébe az óriási szőlőfürtöket és a szüreti mulatságra készülő néptáncosok hadát. A fergeteges bálra egy extravagáns produkcióval is készülnek a szervezők: a szegedi kézművesipar kincseit népszerűsítve, megtáncoltatják a Sallay Papucs Manufaktúra Guinness rekorder, közel 2 méter hosszú szögedi papucsát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.