Közélet

Északi városrész - a tönkrement kisvállalkozások és elhagyott sportpályák területe + FOTÓK

Északi városrész - a tönkrement kisvállalkozások és elhagyott sportpályák területe + FOTÓK

2014. augusztus 9., szombat
Északi városrész - a tönkrement kisvállalkozások és elhagyott sportpályák területe + FOTÓK
pomazi_miklos03_gs

Elhanyagolt és balesetveszélyes sportpályák combközépig érő gazzal, kátyús utak, kiüresedett kispiac – foglalta össze Pomázi Miklós L.É.T.-es közösségi koordinátor az Északi városrész lakótelepi részében a problémákat.

„Itt egykor hat sorban álltak az asztalok. Igaz, nem volt szép burkolat, sem egységes, fedett asztalok, de igazán pezsgő élet volt itt. A kispiac felújítása kiváló ötlet volt, de sajnos a kivitelezés nem megfelelő, mert esős időben az árus és a vevő nyakába csurog a víz, és vizesblokkot sem építettek az árusoknak” – magyarázta

Veres János

. A tervezéskor a vendéglőssel nem állt szóba a regnáló városvezetés, pedig mint elmondta, akár hozzá, a Diófa épületéhez is építhették volna a szociális helyiséget, biztosan megtalálták volna a mindenki számára megfelelő megoldást. A több évtizede a környéken élő és egy vendéglőt üzemeltető férfi hozzátette, a panelok aljában lévő kisboltok is sorra bezárnak, nyolc év alatt körülbelül a garázsboltok fele húzta le a rolót.

Pomázi Miklós

, a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület közösségi koordinátora szerint erre részben magyarázatot ad, hogy a magas bérleti díjakat már nem tudták kigazdálkodni, és emiatt csuktak be a kisboltok. „Mint tudjuk jól, a nagyok ráadásul mindig is megették a kicsiket, vagyis a környékbeli multik elszippantják a vásárlókat a kisboltoktól” – vette át a szót Veres, aki megjegyezte, némelyik kis üzlet meglehetősen drága, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy inkább elkerülik a könyéken élő kisnyugdíjasok. Ezzel már át is tért az Északi városrész másik jellemzőjére, nevezetesen, hogy a panelházakban élő lakosság elöregedett, sok a kisnyugdíjas. „Amikor több mint harminc éve ideköltöztünk, mi is fiatalok voltunk, és együtt öregedtünk a környékkel. Sok szegény ember él itt, és akinek százezer forint a nyugdíja, az már itt nagyon jónak számít. A környékbeliek nagyon örültek az Orbán-kormány rezsicsökkentésének, de mire eljön a hó vége, bizony minden fillért be kell osztaniuk” – jegyezte meg. Veres János az utak állapotára is panaszkodott, hiszen vannak olyan szakaszok, ahol egyik kátyút a másik követi, így esőzések után pocsolyatengerré változnak a panelházak közötti utak, ami sok bosszúságot okoz a gépjárművezetőknek, hiszen nem tudni, milyen mély a vízzel telített kátyú. Megjegyezte, a járdákon közlekedve is érdemes az embernek az orra elé néznie, sok helyen hiányos a burkolat.

Pomázi Miklós L.É.T.-es közösségi koordinátor a balesetveszélyes közterületi sportpályák felújítását is szorgalmazta, mint lapunknak kifejtette, az Ács és a Vág utca közötti betonpálya és játszótér rekonstrukciója mellett a Sárosi utcai 3. szám alatti tízemeletes mögötti pálya is katasztrofális állapotban van. „A Kossuth Zsuzsanna tagintézmény mögötti rész is elhanyagolt, az aszfaltburkolat hiányos és a gaz veri fel az udvart, ami jelzi, hogy hosszú évek óta nem költöttek rá egy fillért sem, vagyis ez nem a jelenlegi fenntartó felelőssége. Egy oktatási intézménynek nem feltétlenül vannak erre forrásai, egy iskolaépületen is bőven van mire költeni. Az intézmény mögött lévő pályát és területet akár közösségi térként is lehetne hasznosítani, természetesen egy rekonstrukció után” – szögezte le Pomázi Miklós. Egy másik elhagyatott pályát is mutatott a közösségi koordinátor, amelyet valószínűleg idén senki sem használt, combközépig érő gaz borítja, látszik, hogy nincs gazdája. Jelen állapotában a környékbeli gyerekek, ha akarnák, sem tudnák használni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.