Közélet

Megtagadják a misére járást a Ferenc pápa által kitagadott maffiózók

Megtagadják a misére járást a Ferenc pápa által kitagadott maffiózók

2014. július 7., hétfő
Megtagadják a misére járást a Ferenc pápa által kitagadott maffiózók

Az olaszországi Larino börtönében kétszáz maffiózó megtagadta a vasárnapi misén való részvételt azután, hogy Ferenc pápa kiátkozta az egyházból a szervezett bűnözés tagjait.

A Molise tartományban levő börtönben történtekről Giancarlo Bregantini molisei püspök számolt be a Vatikáni Rádiónak.

Ferenc

pápa szombaton látogatott el az olasz tartományba. A pápa ezt megelőzően, június végén a Calabriában tett látogatása során zárta ki az egyházból a ’ndrangheta dél-olaszországi bűnszervezet tagjait, azt hangoztatva, hogy az egyház nem fogadja be a maffiózókat. Larino börtönében a ‘ndranghetával való együttműködésért elítélt rabok azt üzenték a börtönben szolgáló papnak, hogy ezentúl nem vesznek részt a vasárnapi misén, mivel "a pápa kiátkozta őket". A börtön igazgatósága a püspök nyilatkozatára reagálva azt hangoztatta, hogy a rabok szabadon döntenek arról, el akarnak-e menni a börtönkápolnában bemutatott misére vagy sem. A Quotidiano della Calabria nevű calabriai napilap vasárnap arról számolt be, hogy a calabriai Oppido Mamertinában feszültséget teremtett a Szűz Máriának szentelt ünnepen rendezett körmenet. A kisváros lakói Szűz Mária ember nagyságú szobrát vitték végig az utcákon. A szoborral megálltak a 82 éves Giuseppe Mazzagatti ’ndrangheta-vezér háza előtt is. Enyhén megdöntötték a szobrot, mintegy tisztelegve a gyilkosságért életfogytiglani büntetését házi őrizetben töltő bűnöző otthona előtt. A körmeneten részt vevő rendőrök tiltakozásul azonnal elhagyták az ünnepet. Oppido Mamertina püspöke a napokban az olasz sajtóban közölt nyílt levelében elismeréssel nyilatkozott Ferenc pápának a szervezett bűnözéssel szembeni fellépéséről, és azt kérte paptársaitól, hogy mondjanak nemet azokra a keresztelőkre is, amelyeken a kisgyermekek keresztapja a szervezett bűnözés ismert tagja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.