Közélet

Megszűnhet a gazdasági főigazgatói pozíció a felsőoktatási törvényben

Megszűnhet a gazdasági főigazgatói pozíció a felsőoktatási törvényben

2014. június 30., hétfő
Megszűnhet a gazdasági főigazgatói pozíció a felsőoktatási törvényben

A jövőben várhatóan nem tartalmazza a nemzeti felsőoktatási törvény a gazdasági igazgatói posztot a felsőoktatási intézményekben - az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy erről szóló módosító javaslatot fogadott el a hétfői ülésén.

A változtatás értelmében a gazdasági főigazgatói pozíció a kancellár kinevezése után húsz nappal szűnik meg. A felsőoktatási intézménynek ugyanakkor joga lesz gazdasági vezető kinevezésére, a pozíciót azonban nem nevesíti a javaslat, amelyet az oktatási törvények változtatásához nyújtott be a bizottság. A testület egy másik módosítása értelmében a gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozókra is vonatkozna a 25 nap pótszabadság. Az oktatási törvények módosításáról várhatóan hétfőn dönt a Ház. A bizottság ülésén

Hiller István

(MSZP) - akinek módosító javaslatait nem támogatta a testület - bírálta, hogy a kormány a felsőoktatási reform átfogó koncepciója nélkül, csak egy részterületet módosít a financiális kérdésekben határozó kancellár intézményének létrehozásával. Mindez szerinte megfelel a kabinet centralizációs törekvésének. Közölte: az elképzelés, amely kezelhetetlen állapotokat eredményez majd és csorbítja az egyetemi autonómiát, már a Corvinus Egyetem esetében megbukott. Azt javasolta: az intézmény szenátusa válassza meg a tulajdonosi jogokat érvényesítő kancellárt.

Fodor Gábor

(független) emellett a Pető Intézet önállóságát féltette, és több ellenzéki képviselővel együtt bírálta azt is, hogy egyetemi tanári kinevezést kaphatnak tudományos fokozattal nem rendelkező olimpiai bajnokok.

Kucsák László

(Fidesz) erre úgy reagált: az alaptörvény értelmében a felsőoktatási intézmények gazdálkodását a kormány felügyeli, a Pető Intézetet fenntartója pedig eddig is egy teljes egészében állami tulajdonban lévő kft. volt.

Szilágyi György

(Jobbik) a többi közt azt kifogásolta, hogy a törvényalkotási bizottság tagjai a testület ülésén kapják kézhez a tárgyalandó módosító javaslatokat. Ezt a képviselő alaptörvény-ellenesnek ítélte, ezért az Alkotmánybíróságoz fordul - közölte.

Bárándy Gergely

(MSZP) szintén az egyetemi autonómia csökkentésére irányuló törekvésnek ítélte a törvénymódosítást. Úgy fogalmazott: nem lesz jó rektor abból, aki messze dob ja a kalapácsot.

Palkovics László

, aki július 15-étől tölti be a felsőoktatási államtitkári posztot, a kérdésekre úgy felelt: a kancellár a fenntartó állam felé is közvetíteni tudja majd a problémákat. Senki nem kérdőjelezi meg, hogy a felsőoktatási intézmény vezetője a rektor - hangsúlyozta -, a kancellárnak pedig együttműködési kötelezettsége lesz. A tapasztalatokat várhatóan januárban értékelik a Rektori Konferenciával közösen. A felsőoktatási struktúraváltást egy egyeztetés előzi meg - fűzte hozzá -, amely várhatóan a nyár közepén kezdődik. A tanári státusz elnyeréséről szólva közölte: a sport és a művészet területei kivételesek, így itt a jelölő szervezetek bölcsességére bízzák, hogy kit javasolnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.