Közélet

A bíróságok harmadánál voltak hiányosságok a gazdálkodásban

A bíróságok harmadánál voltak hiányosságok a gazdálkodásban

2014. február 2., vasárnap
A bíróságok harmadánál voltak hiányosságok a gazdálkodásban

Az Állami Számvevőszék befejezte a bíróságok gazdálkodásának ellenőrzését, és a bíróságok harmadánál állapított meg hiányosságokat, szabálytalanságokat a szolgáltatások, az áruszállítások számláinak teljesítésigazolásánál és ellenjegyzésénél - közölte az ÁSZ szerdán az MTI-vel.

Az ÁSZ a bírósági rendszer átalakítását megelőző, 2008 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan értékelte a Legfelsőbb Bíróság, az öt Ítélőtábla, a Fővárosi és Megyei Bíróságok pénzügyi- és vagyongazdálkodását, belső kontrollrendszerét, továbbá az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) felügyeleti és irányító tevékenységét. Az ÁSZ az ellenőrzéssel a jogutód szervezeteknek, az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH), a Kúriának, az ítélőtábláknak és a törvényszékeknek lehetőséget biztosít, hogy a megállapítások alapján erősítsék a szervezet kontrolljait. A számvevőszék jelentésében megállapította: a bíróságok által használt 157 épület csaknem fele műemlékjellegű vagy valamilyen védettséget élvez, de elmaradt az idősebb és a teljes felújítás nélkül átvett fiatalabb épületek indokolt rekonstrukciója. Az OIT 2008-ban elfogadott beruházási és felújítási terve még a kitűzött mérsékelt célokhoz sem biztosította a pénzügyi fedezetet. A jelentés rámutat arra, hogy sem fejezeti, sem intézményi szinten nem álltak rendelkezésre olyan adatok, amelyek az ingatlanállomány értékelését és fejlesztését megalapozták volna. A bíróságok 2008 és 2011 között összesen 300,4 milliárd forintot fordítottak a működésükre és fejlesztésükre, ennek 91,5 százalékát az állami támogatás fedezte. Az ÁSZ megállapítása szerint az ellenőrzött bíróságok éves előirányzatainak tervezési gyakorlata "nem támogatta a kiszámítható gazdálkodást". Jellemző volt, hogy a személyi kiadások megtakarításait és a pótelőirányzatokat a dologi kiadások hiányának rendezésére fordították - írta az ÁSZ. Hozzátették: az ítélkezési kiadásokat, a szakértői, tolmácsolási, ügyvédi, tanú- és ülnöki díjakat az igények esetlegessége miatt nem lehetett kellő megbízhatósággal tervezni. Felidézték: a bírósági intézményeknél 2008 és 2011 között egyensúlyjavító intézkedésként 7,3 milliárd forint előirányzatot zároltak, de a zárolások és feloldások gyakorlata hátráltatta a folyamatosan felmerülő beszerzési igények kielégítését, felborította a végrehajtó terület egyenletes munkaterhelését. A jelentés kitér arra, hogy a Fővárosi és a Pest Megyei Bíróságnak a vizsgált időszakban kiemelkedő volt az ügyhátraléka. Az OIT 2008-ban létszámbővítésekre tett intézkedést, ez azonban csak kis mértékben és átmenetileg javított a helyzeten. A bíróságok az előírt kontroll- és monitoringrendszereket kialakították és működtették, a gazdálkodási jogköröket azonban nem igazították hozzá a bírói szervezet sajátosságaihoz. Az OIT mint irányító szerv a gazdálkodás területén a szabályozások és az eljárási gyakorlat egységesítését a mintaszabályzatok ellenére nem tudta megoldani - olvasható az ÁSZ-nak a jelentéséről készített összefoglalójában. Az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg az OBH elnökének, erre a hivatalnak intézkedési tervet kell készítenie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.