Közélet

Vízügyi rendeleteket módosított a kormány

Vízügyi rendeleteket módosított a kormány

2014. január 2., csütörtök
Vízügyi rendeleteket módosított a kormány

Ez év elejétől a termálvíz intenzív medencés haltenyésztésre is hasznosítható, de bármilyen hasznosítás során törekedni kell a víz hőtartalmának minél nagyobb mértékű kinyerésére - egyebek mellett ezt tartalmazza az a vízügyi jogszabályokat módosító kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Továbbra is él az a szabály, amely szerint termálvízmű telepítésekor gondoskodni kell a hasznosításból kikerülő termálvizek ártalommentes elvezetéséről, elhelyezéséről. Ugyanakkor új szabály konkretizálja a vizek ártalmatlanítását, illetve elvezetését. Így állandó jellegű tavas vizes élőhelyek, többcélú víztározók létesíthetők és tavas - természetközeli - szennyvíztisztítási módszer is alkalmazható. Ha a termálvíz-hasznosító létesítményből kibocsátott használt termálvíz egyes összetevői túllépik a vízügyi hatóság által megállapított valamely kibocsátási határértéket - a szennyezés csökkentésére vagy megszüntetésére - tavas tisztítás vezethető be. Ekkor a hasznosító létesítményből kibocsátott használt termálvizet az e célra létesített tározóba kell vezetni. Amennyiben a használt termálvíz, valamint a tisztított települési-, ipari szennyvizek, az összegyűjtött belvizek és más használt vizek egymásra hatása kedvező, az átmeneti tározóban ezeket együttesen kell kezelni. A módosítás szerint a január 1. előtt indult eljárásokban kiadott, a mezőgazdasági termelés területén a kizárólag energiahasznosítás céljából, visszatáplálási kötelezettség nélkül történő termálvíz-kitermelésre irányuló vízjogi üzemeltetési engedélyek 2015. június 30-ig hatályosak, újabb ilyen engedélyek már nem adhatók ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.