Közélet

Kibővítették a támogatott gyógyszerek körét

Kibővítették a támogatott gyógyszerek körét

2014. január 30., csütörtök
Kibővítették a támogatott gyógyszerek körét
gyogyszerek

Több gyógyszer lesz a legolcsóbbak között, s 12 új gyógyszerrel bővült a támogatott készítmények köre is - közölte az egészségügyi államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint: változtak az egymással helyettesíthető és egyenértékű gyógyszerek között bevezetett árverseny (vaklicit) szabályai. A "finomhangolás" következtében a február elsejétől induló eljárásban tovább nő a gyógyszerellátás biztonsága, és a betegeknek legkisebb térítési díjjal elérhető gyógyszerek köre is bővül - emelte ki az államtitkárság, megjegyezve: "ezzel biztosítható az, hogy a lakosság további megtakarításokhoz jusson a közfinanszírozott gyógyszerkiadásokon". Emellett a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent jogszabály-módosítás értelmében kibővítették a támogatott gyógyszerek körét is, s ennek köszönhetően csaknem 25 ezer beteg esetében válik elérhetővé új, hatékonyabb és korszerűbb terápiás lehetőség - írta az államtitkárság. Mint kifejtették: februártól 100 százalékos támogatással lesz elérhető az ismert központi idegrendszeri betegség, a szklerózis multiplex kezelésének első szájon át szedhető készítménye, továbbá három készítménnyel bővül a vesedaganatos betegek kezelésében alkalmazható terápia. Új készítmény nyújt segítséget olyan prosztata tumoros betegeknek, akiknél már csontáttét alakult ki, új gyógyszer áll rendelkezésre a krónikus myeloid leukémia elsővonalbeli kezelésére is, s új támogatott készítmény válik elérhetővé a krónikus köszvény és a figyelemhiányos-hiperaktivitási zavarban szenvedő gyermekek részére is. Emellett a jogszabály-módosítás értelmében - amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg - a népegészségügyi szempontból kiemelt jelentőségűnek tekinthető szív- és érrendszeri betegségek kezelésében egy kardiológiai készítményt szívelégtelenség esetén is alkalmazhatóvá válik. Az államtitkárság szerint "ez terápiás áttörést jelent, ami csökkenti a szívelégtelenség és az infarktus általi halál, valamint a betegségből fakadó kórházi kezelések számát". Ugyancsak "terápiás áttörésnek" nevezték, hogy május elsejétől a szívritmuszavarban szenvedő betegek stroke megelőzésére törzskönyvezett három új szájon át szedhető véralvadásgátló is támogatni fognak. Az államtitkárság kiemelte: 2011 ősze óta bevezetett szabályozásnak köszönhetően 2012-ben a közfinanszírozott gyógyszerek körében a rászorulók 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg. A 2013-as adatok alapján pedig a lakosság számára további 3 milliárd forint megtakarítást hozott az új eljárásrend, így két év alatt 10,5 milliárd forinttal csökkentek a lakossági terhek - olvasható az államtitkárság közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.