Közélet

Bontják a szegedi partfalat – Artúr is elbúcsúzott a kalapos hölgytől + FOTÓK, VIDEÓ

Bontják a szegedi partfalat – Artúr is elbúcsúzott a kalapos hölgytől + FOTÓK, VIDEÓ

2014. január 28., kedd
Bontják a szegedi partfalat – Artúr is elbúcsúzott a kalapos hölgytől + FOTÓK, VIDEÓ
kalapos_holgy06_gs

Jövő héten már a rakpartot is érinti a partfal-rekonstrukció, félpályás útlezárás várható, az első kapavágás a Stefánia szobrait érintette.

Lapis András Kalap alatt című alkotásának elszállításával kezdődtek meg a tereprendezési munkálatok a szegedi partfal felújítása során. A szegediek közt csak kalapos hölgyként emlegetett alkotástól egy kutya vett először érzékeny búcsút. Artúr minden délelőtti sétájakor ennél a szobornál kapja meg jutalomfalatkáit a kitartó kutyagolásért.

25 méteres szakaszonként bontanak majd

Az állati intermezzo után a konkrét munkálatokról Borza Tibor, az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) Árvízvédelmi Folyószabályozási osztályának vezetője tájékoztatott minket a helyszínen. Több munkafolyamatban újul meg a rakpart, először a szobrokat és a tereptárgyakat viszik el a Tisza-partról, majd a betonfalat távolítják el a járda vonalában és megkezdik a résfal és köpenyfal építését, a mentett oldalon pedig úgynevezett árokszivárgót hoznak létre. A kivitelezési munkákat végig felügyeli majd az ATIVIZIG, akihez ideiglenes árvízvédelmi tervet is be kellett nyújtani, ez előírja többek között azt is, hogy csak 25 méteres szakaszonként lehet megbontani a partfalat. https://www.youtube.com/watch?v=bp4DBSzR3to&feature=youtu.be

Este 7-nél tovább nem dolgoznak a klinikáknál

„Amennyiben az időjárás nem gördít akadályt, úgy a jövő héten már a résfalépítési munkálatok is elkezdődnek, amely érinteni fogja a rakpartot, ott félpályás útlezárás várható. A Tisza vízszintje jelenleg 232 centiméter, a rakpart úttestjének szintje 580 centiméter, amíg ezt nem haladja meg a folyó, addig dolgozhatnak a gépek” – közölte portálunkkal a szakember. A projekt szerződését

2013. november 22-én írták alá

, innentől számítva 18 hónap múlva, 2015. május 23-án kell átadni az új gátat. Megkérdeztük, hogy tekintettel arra, hogy végig klinikai épületek mentén dolgoznak a gépek, milyen intézkedéseket tesznek majd a kivitelezők a zaj csökkentésére. Azt a választ kaptuk, hogy olyan modern eszközökkel végzik a munkát, melyeknél hatékonyan csökkenthető a zajártalom, illetve nem lesz esti, csak nyújtott műszak, ami azt jelenti, hogy este hét óránál tovább nem fognak dolgoznak a területen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.