Közélet

A mangalicatenyésztés a sertésstratégia fontos eleme

A mangalicatenyésztés a sertésstratégia fontos eleme

2014. január 25., szombat
A mangalicatenyésztés a sertésstratégia fontos eleme

A mangalica az országimázs része, és tenyésztése fontos eleme a sertésstratégiának, a kormány pedig kiemelten foglalkozik az őshonos állatfajták és azok genetikai állományának megőrzésével - mondta Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők első találkozóján pénteken Budapesten.

A VM tájékoztatása szerint a helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy a mangalicatartók számára a génmegőrzési tevékenység támogatására az elmúlt három évben összesen 400 millió forintot fizetett ki a tárca, és további 130 millió forintot biztosít tenyésztési célprogramok megvalósítására. A mangalica eredetigazolási és minőségbiztosítási programra, valamint a mangalicatermékek fejlesztésének és népszerűsítésének támogatására a szaktárca szerződést kötött a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével - tette hozzá

Feldman Zsolt

. A helyettes államtitkár megerősítette, a kormány minden támogatást megad a Kárpát-medencei gazdaszervezetek összefogásához, kapcsolatrendszerük, közös tudásbázisuk fejlesztéséhez.

Tóth Péter

, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a "fair trade" mozgalommá alakult mangalicatenyésztésben már sikerült összhangba hozni a legkisebb állattartók és a nagy tenyésztők érdekeit. Elsődleges cél, hogy a mangalica továbbra is magyar termékként jelenjen meg a nemzetközi piacokon - szögezte le. A most létrejött Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Tagozatának alapító tagjai vállalták, hogy a következőkben évente megszervezik a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Találkozóját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.