Közélet

Áprilisig ötezerrel több fogyatékossággal élő ember kap munkát

Áprilisig ötezerrel több fogyatékossággal élő ember kap munkát

2013. november 13., szerda
Áprilisig ötezerrel több fogyatékossággal élő ember kap munkát

Jövő év áprilisáig a jelenleginél ötezerrel több fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embernek lesz munkája, így összesen 15 ezerrel többen dolgoznak majd, mint a 2010-es kormányváltáskor - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós

arról beszélt, hogy a foglalkoztatási, illetve a támogatási rendszer átalakításának köszönhetően egyre több megváltozott munkaképességű ember tud elhelyezkedni a nyílt munkaerő-piacon. Elmondta, a rendszert egyebek mellett azért kellett átalakítani, mert korábban az ugyanolyan szintű fogyatékossággal élő embereket különböző módon támogatták; volt néhány kiemelt cég, akik több, míg más munkaadók jóval kisebb támogatást kaptak. Közölte, az új, jövőre is működő rendszerben egységes támogatást kapnak a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek, ezek jelenleg 320-an vannak. Hozzátette: a jövő évi pályázati támogatást már kiírták, már 350 vállalkozás jelezte is az igényét, és várakozásaik szerint összesen 30 ezer embert tudnak majd a rendszerben foglalkoztatni. Az államtitkár a szociális intézményi foglalkoztatók intézményéről is beszélt; ezeken a "védett" munkahelyeken azok a súlyosabban fogyatékos emberek dolgozhatnak, akik a nyílt munkaerőpiacon nem tudtak elhelyezkedni. Ezekben az intézményekben jelenleg további 8 ezer ember dolgozik - fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy az új támogatási formát, a rehabilitációs kártyát eddig 5.263 cég több mint 20 ezer megváltozott munkaképességű foglalkoztatott után tudta igénybe venni, többségében a nyílt munkaerőpiacon. E támogatás lényege, hogy a munkaadóknak az érintettek után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük. Tájékoztatása szerint a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását segítik továbbá a számukra indított különböző képzési, illetve az elhelyezkedésüket megkönnyítő további programok. Közölte, már több mint 1 200 vállalkozás jelentett be 3 000 új munkahelyet, így ezeknek, valamint a képzési és más programoknak köszönhetően várhatóan 2014 márciusának végére több mint 15 ezerrel több megváltozott munkaképességű ember dolgozhat majd, mint 2010-ben. Bejelentette továbbá, hogy a jövő évi költségvetésben is biztosítani fogják a fogyatékossággal élő emberek számára a gépjárművásárlási támogatást; használt autóra 600 ezer, míg új autóra 900 ezer forintot kérhetnek az érintettek, továbbá 90 ezer forintot a jármű átalakítására. Hozzátette: eddig több mint ezer autót rendeltek meg, ezek között közel 600 az új gépkocsi. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben még csak 300 ezer forintot kaphattak az érintettek gépkocsi-vásárlásra, autó-átalakításra pedig 30 ezer forintot, így általában nagyon rossz állapotú autókkal jártak a mozgássérült emberek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy már nem csak mozgásukban korlátozott emberek, hanem látás-, hallássérültek, értelmi fogyatékos emberek, illetve hozzátartozóik igényelhetik a támogatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.