Közélet

Az MSZP-s Király György rendelte meg a videót (FRISSÍTVE)

Az MSZP-s Király György rendelte meg a videót (FRISSÍTVE)

2013. október 21., hétfő
Az MSZP-s Király György rendelte meg a videót (FRISSÍTVE)
bajaivideo01

Az M1 Híradója hétfő este arról számolt be, hogy információi szerint a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke rendelte meg. Király György visszautasítja a vele szemben megfogalmazott vádakat.

A Híradó úgy tudja, hogy

Király Györgynél

folyamatosan lobbizott egy férfi, aki létre akarta hozni az MSZP sporttagozatát Baján. Ő azt remélhette, hogy ha szívességet tesz Király Györgynek, akkor megszerezheti a támogatását. A Híradó információi szerint ezt használhatta fel Király György, aki megkérte férfit, készítsen egy - úgymond - oktatófilmet arról, hogy a Fidesz miként vásárol szavazatokat Baján. A mobiltelefonon rögzített felvételt egy dunaharaszti számítástechnikai üzletben íratták ki CD-re. A lemezt Király György - egy pártbeli középvezető társával együtt - vitte el az MSZP székházába. Király Györgyöt tanúként hallgatták ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. A Híradó úgy értesült, a nyomozók elsősorban a videó készítésének körülményeiről kérdezték. A rendőrök korábban már hat tanút kihallgattak az ügyben, Király Györgyöt most ezekkel a vallomásokkal szembesítették - hangzott el a Híradóban. A nyomozók főleg arra voltak kíváncsiak, hogy kinek és miért volt szüksége egy ilyen filmre, de igyekeztek tisztázni azt is, hogy a CD milyen módon került az MSZP székházába. A Híradó úgy tudja, a jogász végzettségű Király György minden kérdésre válaszolt. Az MSZP szóvivője az MTI megkeresésére korábban azt mondta: a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke átadta

Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila

pártelnök kabinetfőnökének, aki azt

Harangozó Tamás

frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg. Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett - tette hozzá

Török Zsolt.

Török Zsolt korábban azt mondta, hogy nem a szocialisták rendelték meg a felvételt, és nem vettek részt a készítésében sem. A szóvivő akkor nem nevezte meg, hogy ki vette át a videofelvételt a párt székházában, csak annyit mondott, hogy az illető nem politikus. A hvg.hu-ra pénteken felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel.

Mesterházy: Király György visszautasítja a vádakat

A pártelnök elmondta: reggel találkozott a párt sporttagozatának alelnökével, akiről az M1 hétfő esti Híradójában az hangzott el, ő rendelte meg a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvételt. Mesterházy Attila elmondta: Király György ezt cáfolta, neki pedig nincs oka kételkedni szavaiban. A sporttagozat alelnöke erről rendőrségi vallomást is tett - közölte a párelnök, megjegyezve: nem indítottak etikai eljárást Király György ellen. A pártelnök megismételte: sem az MSZP-nek, sem egyetlen politikusának nincs köze a videó elkészültéhez. Mesterházy Attila azt mondta, egyre inkább a Fidesz provokációjának tartja a videofelvételt, mivel az egyedül a kormánypárt érdekeit szolgálja, a Fidesznek kínos ügyekről tereli el a figyelmet. Hozzátette: megengedhetetlennek tartja az ilyen eszközök használatát, ezért is biztos abban, hogy a szocialisták nem érintettek az ügyben, és az egyetlen helyes megoldást választottak, amikor a felvétel kézhezvétele után azonnal a rendőrséghez fordultak. Király György kedden közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a felvétel elkészítéséhez nincs semmi köze, annak elkészítésében sem megrendelőként, sem más módon nem működött közre. Rögzítette azt is, hogy a videofelvétel elkészítéséhez az MSZP-nek sincs semmi köze. A szocialista politikus ismertette: a felvételt neki október 16-án délután megmutatták; a videót rendkívül gyanúsnak találta, és úgy ítélte meg, hogy amennyiben igazak az abban elhangzottak, azok bűncselekmény gyanúját vethetik fel. A felvétel eredetiségéről azonban "sem módja, sem tiszte" nem volt meggyőződni. Ezt követően ezért az MSZP országos központjában dolgozó, büntetőjogi tapasztalattal rendelkező munkatárshoz vitték a felvételt azzal a céllal, hogy megtegyék a szükséges jogi lépéseket, ami meg is történt. "A felvétel megtekintésekor az azt bemutató személyen, az országos központ munkatársán és rajtam kívül senki más nem volt jelen" - írta Király György.

Megrendezett volt a bajai videó

Sajtótájékoztatót tartott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az állítólagos szavazatvásárlásról szóló bajai videofelvétel ügyében. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2013. október 18-án nyomozást rendelt el a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 350. § (1) bekezdés e) pontjába ütköző és az (1) bekezdés e) pontja szerint minősülő arra jogosultat akadályozásával, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetve anyagi juttatással befolyásolásra törekvéssel elkövetett, a választás, népszavazás, népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás során a nyomozóhatóság – többek között – vizsgálta azt a videó felvételt, amelyet a feljelentő,

Harangozó Tamás

országgyűlési képviselő csatolt a feljelentéséhez - írja a police.hu. A nyomozó hatóság azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat főt. Vallomásaik alapján a videofelvétel készítésének időpontját és körülményeit a rendőrség megnyugtatóan tisztázta. A felvétel mobiltelefonnal - nem rejtett módon -, egyikük házában 2013. október 15-én, azaz a 2013. október 13-ai megismételt választást követő második napon készült. Kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy a videó felvételen látható négy férfi egy megrendezett, nem valós helyzetet „játszott el”.

bajaivideo02

A nyomozó hatóság lefoglalta azt a mobiltelefon készüléket, amellyel a felvételt készítették. A felvételt rögzítő memóriakártya tartalmát 2013. október 16-án kiírták egy CD lemezre. Ezt a CD lemezt egy, a felvétel készítésekor is jelenlévő személy átadta egy ismerősének, aki azt egy további közreműködővel közösen elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol két személynek adták át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.