Közélet

Afrikában is nőnek a szegedi füvészkert növényei + FOTÓK

Afrikában is nőnek a szegedi füvészkert növényei + FOTÓK

2013. szeptember 12., csütörtök
Afrikában is nőnek a szegedi füvészkert növényei + FOTÓK
magcsere03_gs

Több mint nyolcvan éve tagja a füvészkert is annak a nemzetközi magcsere-programnak, melynek keretén belül botanikus kertek a világ minden pontjáról osztoznak növényeikben. A szegedi kert Indiába, Afrikába és a Távol-Kelet több országába is exportál magjaiból.

Évről-évre a világ minden pontjáról érkezik "magszállítmány" az SZTE Füvészkertbe és viszont: az egyetem botanikus kertje ezer feletti tételben juttat növényeiből szaporításra a nemzetközi magcsere-programban részt vevő intézményeknek. Romániában, Németországban, Izraelben és Dél-Afrikában működő botanikus kertekkel is kapcsolatba áll az intézmény, akiktől egy Index Seminum nevű katalóguson keresztül érkezik a cserére szánt növények listája.

Páfrány-nagyhatalom a szegedi füvészkert

"A tavalyi évben 79 helyről 1001 tétel érkezett a füvészkertbe, Szegedről pedig körülbelül 1500 növényfaj magját ajánljuk fel ezeken a listákon" - mondta Németh Anikó, aki a magcsereprogramról mesélt portálunknak. Az SZTE Füvészkert igazgatója szerint az igény a növényekre minden évben más, a továbbított kis tasakokban pedig nem csak az üvegházak növényeiből, de a természetben gyűjtött magokból is válogatnak, melyeket megtisztítást követően (melyben az egyetemisták mellett már középiskolások is segítik a dolgozókat) továbbítanak az igénylő felé. A magok mellett élő növényt, illetve növénydarabokat is küldenek, melyeket aztán dugványként nevelhetnek tovább. Egy időben "páfrány-nagyhatalomként" tartották számon a füvészkertet, hisz számos fajtájával büszkélkedhetett, melyekből tengeren túlra is jutott. Egyik legnagyobb különlegességüknek a szecsuáni ősfenyőt tartja Németh Anikó, hiszen a növényeket Európában először a szegedi füvészkertben ültették el közel hetven évvel ezelőtt. Magjaiból a kontinens több országának kertjébe is került azóta.

magcsere16_gs

A magtárban a világ minden pontjából érkezett ajánlások között szemezgettünk: egy jeruzsálemi botanikus kertből zsályafaj érkezett, Romániából rizsfajtát kaptak, egy berlini kertből pedig különleges páfrányfélét szereztek, Padovából pedig teacserjéhez juthatott a füvészkert. Olajfát és mimózát élő növényként kaptak egy olaszországi botanikus kertből néhány éve, a kaktuszok között még három évtizeddel ezelőtt küldött fajtára is bukkantunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.