Közélet

Új, kísérleti közismereti tankönyvből tanulnak a szakiskolások

Új, kísérleti közismereti tankönyvből tanulnak a szakiskolások

2013. augusztus 25., vasárnap
Új, kísérleti közismereti tankönyvből tanulnak a szakiskolások

Új, kísérleti közismereti tankönyvből tanulhatnak a szakiskolások. A kiadványt szeptember 2-ig 25 ezer diák kapja meg ingyenesen - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), miután bemutatták a tankönyvet Budapesten.

Az OFI közleménye szerint ezzel akár ötezer forintot is megspórolnak a diákok szülei. Mint írták, a megújított Nemzeti alaptanterv mellett az OFI másik kiemelkedő feladata volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából kidolgozza, majd véglegesítse a szakiskolai közismereti programot. Ennek keretében készült most el az a kísérleti közismereti tankönyv, amelyet minden 9. évfolyamos szakiskolai diák megkap. A tankönyvet felmenő rendszerben vezetik be. A szakiskolai közismereti program kidolgozása 2011-ben kezdődött. A program nem hagyományos tantárgyi szerkezetben készült, hanem olyan komplex tantárgyakat tartalmaz, amelyekben a hagyományos tantárgyi tartalmak integráltan jelennek meg. Ennek mentén kezdődött el az új kísérleti tankönyv koncepciójának kidolgozása is. A kommunikációról és magyar nyelvről, a matematikáról, a történelemről és társadalomismeretről, az osztályközösség-építésről, valamint természetismeretről tanulhatnak ebből az egy tankönyvből a diákok. A közlemény szerint

Kaposi József

, az OFI főigazgatója könyvbemutatón kiemelte: a tankönyv a szakiskolai tanulók számára érthető nyelvezeten, képekkel, feladatokkal és illusztrációkkal szemléltetve készült, hogy minél könnyebben, gyorsabban elsajátíthassák az általános műveltséghez, a hétköznapi élethez szükséges ismereteket.

Mayer József

, az OFI tudományos munkatársa hozzátette, hogy a szakiskolai közismereti program kidolgozásakor több felmérést is készítettek, több mint ezer pedagógust kérdeztek meg tapasztalataikról, és ennek alapján kezdték el a tankönyv összeállítását. A lektorálást az OFI-tól független szakemberek végezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.