Közélet

Másfél milliárdból újul meg a Lakitelek Népfőiskola + FOTÓK

Másfél milliárdból újul meg a Lakitelek Népfőiskola + FOTÓK

2013. augusztus 30., péntek
Másfél milliárdból újul meg a Lakitelek Népfőiskola + FOTÓK
lakitelek24_gs

Termálkutat fúrnak, korszerű szennyvízkezelőt és építenek, fogadót alakítanak ki, illetve felújítják a Lakitelek Népfőiskola épületeit. Erre másfél milliárdos támogatást biztosít a kormányzat – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Még a kilencvenes évek elején

Lezsák Sándor

és felesége álmodta és alapította meg a Lakitelek Alapítványt és Népfőiskolát, mely most jelentős korszerűsítés előtt áll. „Másfél milliárd forintot szavazott meg az Országgyűlés annak érdekében, hogy itt a Lakitelek Népfőiskola a Kárpát-medencei népfőiskolai mozgalom központjaként megújuljon, hogy a húsz esztendővel ezelőtt emelt épületeinket rendbe hozzuk és újak készüljenek” – közölte Lezsák a beruházás indítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón. Az Országgyűlés alelnöke elmondta, a projekt keretében egy termál kutat is fúrnak, melyből körülbelül 1200 méter mélyről meleg vizet fognak kinyerni, ezzel oldva meg az épületek és az üvegházak fűtését, továbbá a medence vízellátását. Lezsák megjegyezte, tavaly 30 millióra rúgott a gázszámlájuk, ezt szeretnék kiváltani a fejlesztéssel, céljuk, hogy önellátó legyen a népfőiskola. A mintegy 6000 négyzetméter összalapterületű üvegházakban megtermelt zöldségek sem pusztán a népfőiskola igényeit szolgálnák ki a jövőben, hanem Lakiteleknek, vagy épp a szentkirályi iskolának tudnak azokból juttatni. „Jelenleg 170 ember tudunk szállást biztosítani, van vendégház, kollégium és apartmanban, s bizony ez bizony mára kevésnek bizonyul. Mindenféle szállástípus lesz itt, lehet sátrazni, kialakítjuk a Kincsem Fogadót, hosszútávú tervünk pedig, hogy szálloda is legyen itt” – árulta el portálunknak Lezsák. Immár 25 hektáron működik a Lakitelek Népfőiskola, ami a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint egyrészt a népfőiskolai hálózat központja, másrészt a Duna-Tisza közének egyik olyan műveltető lehetősége, ami segíti ennek a tájnak a minőségi gyarapodását, szellemiekben és anyagiakban egyaránt. „Abban bízunk, hogy a sikeres beruházást követően ötven fővel tudjuk növelni a személyi állományt. A környékbeliek alkalmazása érdekében különféle képzéseket indítottunk ősszel” – közölte Lezsák.

A sajtótájékoztatón Kerényi János Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott kijelentette, a Kárpát-medence közepén egy találkozóhely jön létre a fejlesztés révén. Emlékeztetett arra is, hogy a mögöttünk álló 13 esztendőben nem volt Bács-Kiskunban olyan fejlesztés, amely kizárólag magyar forrásokból valósult volna meg. „A 2013-as költségvetésben ez a másfél milliárd forint el van különítve, ami azt jelenti, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti azt, hogy ez a beruházás megvalósuljon. A kormányrendelet a közigazgatásnak feladatot szab ebben a munkában, s a kormányhivatal mindenben segíti ezt a projektet. A kormányrendelet világosan fogalmaz: a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek” – tájékoztatott a kormánymegbízott. A kormányhivatal munkájával kapcsolatban portálunknak elmondta, minden hatóság rajtuk keresztül megy, s nemcsak a 16 szakigazgatási szerv, koordinálniuk kell az ezen kívülieket is. Ez lesz a legfontosabb feladatuk a Lakitelek Népfőiskola fejlesztése kapcsán. „A terület tulajdonosaként örömmel ministrálhatunk a népfőiskola fejlődéséhez, szolgálatához, munkájához. A céljaink azonosak, ezért is örülünk mindannak, ami itt történik, mint például a keresztény gyökerek tudatosítása, az azokból történő erőmerítés a jelen és a jövő építkezéseihez” – erről már Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szólt. A terület tulajdonosaként hangsúlyozta, a népfőiskolán folyó munka a keresztény gyökerek erősítését, mélyítését is szolgálja, de felekezeteken felül, ökumenikus lelkülettel és összefogással. A Lakitelek Népfőiskolán elkezdett másfél milliárd forintos fejlesztés első üteme 2014. június 30-án zárul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.