Közélet

Nőtt a fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka

Nőtt a fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka

2013. július 1., hétfő
Nőtt a fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka

Júliustól már az 5,2 százalékkal megemelt fogyatékossági támogatást, illetve vakoknak járó személyi járadékot kapja a csaknem 120 ezer érintett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

A közleményben felidézték: korábban a fogyatékossági támogatás az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 65, illetve 80 százaléka volt, ami 18 525 forintot, illetve 22 800 forintot jelentett. A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény májusi módosításának eredményeképpen június elejétől a támogatás összege 19 500 forintra, illetve 24 ezer forintra emelkedett, a vakok személyi járadéka pedig a korábbi 15 360 forint helyett 16 160 forint lett. A törvénymódosítás értelmében a támogatást és a személyi járadékot a jövő évtől nem az öregségi nyugdíjhoz kötve állapítják meg, hanem fix összeg lesz, ami minden évben a nyugdíjak mértékével együtt emelkedik - emlékeztettek. Kiemelték: július elején már az emelt összegű támogatást kapják az érintettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.