Közélet

Kétmilliárd forint tanyafejlesztésre

Kétmilliárd forint tanyafejlesztésre

2013. július 9., kedd
Kétmilliárd forint tanyafejlesztésre

A tanyafejlesztési program idei, harmadik ütemében kétmilliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni hétfőtől augusztus 7-ig - közölte Budai Gyula hétfőn Budapesten Sajtótájékoztatón.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára elmondta: 2011-ben és 2012-ben mintegy egy, illetve másfél milliárd forint állt rendelkezésre a tanyafejlesztés támogatására, így a harmadik ütemmel együtt az összeg mintegy 4,5 milliárdra emelkedik. A támogatáshoz szükséges pénzt 100 százalékban nemzeti forrásból biztosítja a VM erre a célra. Az idén a pénzügyi segítségre hét megye 68 járásának 724 településéről lehet pályázni - tette hozzá az államtitkár. Az államtitkár emlékeztetett: Magyarországon most mintegy 300 ezer ember él tanyán. A tanyafejlesztési program célkitűzése pedig az, hogy a tanyán élők életkörülményei javuljanak, és elérjék a nagyobb településen élőkét. Ezért a támogatásokra a települési önkormányzatok és a tanyán élők egyénileg is pályázhatnak. Az önkormányzatok maximálisan 200 ezer euróra - mintegy 60 millió forintra -, míg az egyéni gazdálkodók maximum 7500 euróra - mintegy 2,2 millió forintra - pályázhatnak. Az önkormányzatoknak és a fiatal gazdáknak céljaik megvalósításhoz 10, míg az egyéni pályázóknak 25 százalékos önerővel kell rendelkezniük. A legsikeresebb pályázati célkitűzés a helyi termékek piacra juttatásának segítése volt, és

Budai Gyula

úgy vélte, hogy az idén ez a terület szintén kiemelten sikeres lehet. Példaként hozta egy új állatvásár-tér felavatását, amelyen személyesen vett részt. Új program elem a tanyavillamosítás támogatása - tette hozzá.

Viski József

, a VM stratégiai főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a tanyavillamosítás támogatására az idén 150 millió forint áll rendelkezésre. Ebből a forrásból 100 milliót az önkormányzatok, míg 50 millió forint támogatást az egyéni gazdálkodók használhatnak fel. A Magyarországon lévő tanyák mindegyikében várhatóan 2020-ra lesz villamos áram - fűzte hozzá Budai Gyula.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.