Közélet

Jó a strandok vízminősége megyénkben

Jó a strandok vízminősége megyénkben

2013. július 30., kedd
Jó a strandok vízminősége megyénkben
tiszapart_strand_ia

A tikkasztó melegben aki teheti, a vízparton hűsöl. A megyei tisztifőorvos arról tájékoztatott, Csongrád megye minden strandján és a kijelölt természetes fürdőhelyeken egyaránt megfelelő a víz minősége, bátran csobbanhatunk.

Az egész megye területén jó a víz minősége a kijelölt fürdőzőhelyeken.

Tombácz Zsuzsanna

megyei tisztifőorvos portálunknak elmondta, a szabad strandokon, holtágaknál és egyéb természetes vizek esetében is alkalmas fürdőzésre, akár a Sziksós fürdőt, akár a makói kalandpartot, a sándorfalvi strandot vagy a Kopáncsnál nemrég létesült Sun Cityről beszélünk. Hozzátette, a visszaforgatós medencék esetében a fürdőzők semmilyen betegséget nem kaphatnak el, maximum a túlklórozás miatt kötőhártya gyulladást okozhat az arra érzékenyeknél. „A 30-35 Celsius-fokos vagy annál melegebb vizű ülőmedencékben viszont jobban szaporodnak a baktériumok. Ha valaki valamilyen gombás betegséggel megy be egy ilyen medencébe, másoknak is átadhatja a gombás fertőzést, illetve enterális, vagyis hányással, hasmenéssel járó betegségek fordulhatnak elő. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha valaki ilyen betegségben szenved és az alapvető higiéniás rendszabályt nem tartja be, például WC-használat után nem mos kezet” – magyarázta Tombácz Zsuzsanna. Az üzemeltetők folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét egy rendelet alapján, és ha az nem megfelelő, akkor leeresztik ezeket a medencéket, fertőtlenítést végeznek és akár a vízbe kerülő fertőtlenítő szerek mennyiségét is változtatják. A népegészségügyi szakigazgatási szerv havonta vesz mintákat, illetve azt ellenőrzi, hogy az üzemeltető biztosítja-e azt, hogy a fürdőzők az alapvető higiéniás szabályokat betarthassák. Ezek közé tartozik például, hogy a mosdó tiszta legyen, működjön a zuhanyozó, és biztosítani kell a medencébe lépés előtt is a zuhanyzási, továbbá lábmosási lehetőséget. Tombácz Zsuzsanna megjegyezte, az viszont az emberek felelőssége, hogy minként tartják be a minimális és alapvető higiéniás követelményeket. A megyei tisztifőorvos szerint nem lehet elégszer ismételni, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be a vízbe, s nem tanácsos közvetlenül étkezés után csobbanni, és az alkoholfogyasztás sem javasolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.