Közélet

A fogyasztóvédelem fokozottan ellenőrzi a dohányboltokat

A fogyasztóvédelem fokozottan ellenőrzi a dohányboltokat

2013. július 18., csütörtök
A fogyasztóvédelem fokozottan ellenőrzi a dohányboltokat
nemzetidohanybolt01_ia

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kiemelt ellenőrzések keretében vizsgálja azt, hogy kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat a július 1-jét követően megnyitott nemzeti dohányboltokban.

A hatóság közleményében kifejti, hogy a héten lefolytatott ellenőrzések eredménye szerint a próbavásárlással érintett üzletek 21 százaléka adott el cigarettát fiatalkorúnak, ami a korábbi évek jellemzően 50 százalékot meghaladó kifogásolási arányához képest jelentős javulást jelent. Az ellenőrzések kapcsán az NFH kifejti: pozitívan tapasztalták, hogy a felügyelők a kilétük felfedését megelőzően több esetben is észlelték, a kereskedő felhívta az éppen belépő vásárlót életkora igazolására, és aki 18 éven alulinak bizonyult, azt felszólították az üzlet elhagyására. A jogszabály hatályba lépését követő első két hétben a több mint 100 ellenőrzött egység 63 százalékában találtak a felügyelőségek munkatársai a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő hiányosságot. A következő hetek ellenőrzései kifejezetten a 18 éven aluliak kiszolgálására koncentrálnak, amelynek során a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával ellenőrzik a jogszabályi tilalom betartását - olvasható a közleményben. Az idegenforgalmi főszezonban eddig is voltak ilyen vizsgálatok, ugyanakkor "az új szabályozás hatályba lépése, az átmeneti időszak lezárulta, nem utolsósorban a sajtóban megjelent tapasztalatok okán" az elkövetkezendő időszakban a hatóság fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral lép fel a fiatalkorúak kiszolgálása ellen - fűzi hozzá a fogyasztóvédelmi hatóság. Az NFH felidézi, hogy az elmúlt hetekben a sajtóban és az elektronikus médiumok híradásaiban megjelent tudósítások szerint a dohányboltokban - a jogszabály és az új értékesítési rendszer alapvető céljával ellentétesen - több alkalommal előfordult, hogy az üzletek alkalmazottai kérdés nélkül kiszolgálták a 18 éven aluli vásárlót. Bár az eddigi hatósági ellenőrzések során a fogyasztóvédelmi felügyelőségek tapasztalatai nem támasztották alá, hogy általános jelenségről lenne szó (a felügyelőségekhez ilyen tartalmú panaszbejelentés sem érkezett), a hatóságok az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-vel együttműködve hétfő óta fokozott ellenőrzéseket tartanak a dohányboltokban, kiemelt figyelemmel azokra a körzetekre és üzletekre, amelyek a híradásokban, illetve a hatósághoz érkező közvetlen jelzésekben szerepelnek. A fogyasztóvédelmi hatóság - a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján - az olyan vállalkozást, amely a tilalmakat megszegi, bírság kiszabásával sújtja, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pedig a hatóság adatközlésének eredményeképpen a koncesszió visszavonására is jogosult.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn felkérte

Gyulay Zsoltot

, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy vizsgálja ki, a nemzeti kiskereskedelmi trafikhálózatban szolgáltak-e ki 18 évnél fiatalabbakat. Ezt azután jelentette be a Kormányzati Információs Központ (KIK), hogy az RTL Klub július 14-i híradójának beszámolója szerint nyolc vizsgált trafikból hatban kérdés nélkül szolgálták ki a híradó 16 éves próbavásárlóját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.