Közélet

Bánsági települések magyar közösségei tanácskoztak

Bánsági települések magyar közösségei tanácskoztak

2013. június 30., vasárnap
Bánsági települések magyar közösségei tanácskoztak

Nyolc szerbiai és 12 romániai bánsági település magyar közösségeinek a képviselői tanácskoztak pénteken és szombaton a Temes megyei Buziásfürdőn - közölte vasárnapi hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az RMDSZ Temes megyei szervezete és

Molnár Zsolt

RMDSZ-es parlamenti képviselő a szerbiai és romániai Bánság magyar közösségei közötti kapcsolatépítés szándékával szervezte meg a találkozót. A rendezvény résztvevői az együttműködés lehetséges területeiről tárgyaltak és testvér-települési kapcsolatok alapjait rakták le. "Szerbia fontos lépéseket tett az Európai Unió felé és mély szimbolikus gesztussal fordult a szerbiai magyar közösség felé a közelmúltban, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy a határ két oldalán rekedt magyar közösségeink által szimbolikusan újraegyesítsük a történelmi Bánságot" - idézte az RMDSZ hírlevele Molnár Zsolt képviselőt. Molnár Zsolt kiemelte, az Európai Unióban számos példa van arra, hogy a határ két oldalán élő kisebbségi közösségek uniós forrásokat használtak fel identitásuk megóvására. A résztvevők által aláírt közös nyilatkozat szerint a bánsági magyar közösségek együttműködése "híd lehet a Belgrádban, Budapesten és Bukarestben tevékenykedő államvezetők között". Az aláírók kijelentették, hogy a találkozó a szervezett együttműködés kezdetét jelenti. Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta: az első találkozót a meglévő kapcsolatok segítségével szervezték meg, így meglehetősen esetleges, hogy mely települések magyar közösségeit sikerült már most megszólítani, ám az a szándékuk, hogy az augusztusban Szerbiában megszervezendő második találkozón bővítsék a kört. Hozzátette, a magyarországi Bánság településeire is számítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.