Közélet

Tanárok és szülők állnak ki a gyerekverő szegedi tanárért

Tanárok és szülők állnak ki a gyerekverő szegedi tanárért

2013. május 15., szerda
Tanárok és szülők állnak ki a gyerekverő szegedi tanárért

Aláírásgyűjtést indított két háromgyermekes édesanya Szegeden. Gyermekeik abba az iskolába járnak, ahol egy tornatanárnő megütött, majd megrugdosott egy tízéves fiút. Az intézményben speciális pedagógiai program folyik, de nincs pénz elég szakemberre. A város testnevelő tanárai szerint kiváló pedagógust veszítettek el a gyerekek ezzel a példátlan esettel. Az iskolát felügyelő kistérségi intézmény vezetője kitart amellett, hogy egy tanár semmiképp nem fenyítheti a diákokat, a testnevelőnek mennie kell. A tanárok úgy érzik, egyedül maradnak a nehéz esetekkel - írja a hvg.hu.

Hétfőn védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárás egy szegedi testnevelő tanár ellen, aki az intézmény biztonsági kameráján rögzített felvétel szerint a folyosón odament egy diákjához, és akkora pofont adott neki, hogy a gyerek a földhöz csapódott, ezt követően pedig a tanár rugdosni kezdte. A pedagógust azonnali hatálllyal menesztették. "Majdnem kilökte a napközis tanárt az ablakon, kiharapott egy darabot az osztálytársa lábából" – állítja a megvert diák egyik osztálytársának az édesanyja. "Felnőttek szájából sem hallható obszcén kifejezéseket hallgattak egész nap a fiútól" – vág közbe a másik asszony. Hiába hívták be a tanuló szüleit a tanárok, soha nem jöttek, pedig folyamatosan gond volt vele, ez már a harmadik iskolája, pedig még csak 10 éves – ontják a tanárnőt védelmezők. „Mi a tanár miatt jöttünk át egy másik helyről” – folytatja egy harmadik szülő lapunknak, majd hozzáteszi: „túlsúlyos a gyermekem, mindig csúfolták,

Ági néni

embert faragott belőle”. Szerinte vannak más problémás gyerekek is, de az ő esetükben együttműködők a szülők. „Bejönnek az iskolába és követik, ahogy a fejlesztő pedagógus foglalkozik a gyerekükkel, a kisfiú anyukája soha nem jött be, de az apukája sem, csak három nappal a történtek után tört ki a balhé.”

Csak engedéllyel

A Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója nem nyilatkozhat, a Kistérségi Társulás Közoktatási Intézményének vezetőjéhez,

Gera Tiborhoz

irányított. Gera Tibor szerint sajnálatos, hogy egy elismert pedagógustól kell megválniuk, de gyereket senki nem üthet meg. Az igazgató úgy látja, hogy az oktatási intézményekkel kapcsolatban álló Pedagógiai Szakszolgálat, Gyermekjóléti Szolgálat mindenben segítségére siet a pedagógusoknak, az adott gyermek esetében is ez történt. Ahogy a sajtóból már ismert, azt a megrugdosott kisfiú édesanyja is elismerte, hogy voltak gondok a gyermekével, bővebben azonban nem akart beszélni a dologról. A hvg.hu is megkereste mindazzal, amit a gyerekről mondtak társai szülei, de erre sem kívánt reagálni. A helyi lapokban megjelent nyilatkozata szerint a gyerek ezt a tanévet magántanulóként fejezi meg. A pont az iskola épületében működő Pedagógiai Szakszolgálat vezetője a Klik engedélye nélkül nem csupán a konkrét esetről, de általános szakmai kérdésekről sem beszélhetett. Más szakember úgy véli, hogy a viselkedészavarral küzdő gyermekeket is integráltan kell nevelni, ehhez „minden segítség a tanárok rendelkezésére áll”. Ha kiemelik a problémás gyereket, soha nem lesz képes társaival normálisan viselkedni, a magántanulói státusz ezért csak átmeneti lehet szerintük. A testnevelő tanárnő, aki múlt pénteken reggel megverte a kisfiút, sajnálja a történteket, szívesen elmondaná saját álláspontját, de amíg nem tesz hivatalosan vallomást, nem akar beszélni. Forrás:

hvg.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.