Közélet

A vártnál kevesebb lesz a gyümölcs az idén

A vártnál kevesebb lesz a gyümölcs az idén

2013. május 23., csütörtök
A vártnál kevesebb lesz a gyümölcs az idén

A hirtelen felmelegedés utáni gyors virágzás és a kevés méh miatt nem lehet kiemelt gyümölcstermésre számítani az idén az Állami Gyümölcskutató Intézet szerint.

A kutatóintézet szakemberei a gyümölcsfák virágzásakor kiváló szezont jósoltak. A hirtelen meleg azonban egyszerre nyitotta meg a rügyeket, így a méhek nem tudtak kellően eredményes munkát végezni. Nehezítette a helyzetet, hogy jóval kevesebb méh jutott a virágokra, a többségük ugyanis sokáig a kaptárban maradt, így nem tudott kialakulni megfelelő rajmennyiség. A megszokott sorrend helyett minden fafajta szinte egyszerre borult virágba. Ez az összecsúszás megzavarta a természet rendjét, a méheknek pedig nem sikerült minden virágot beporozniuk - idézi a közlemény Szügyi Sándort, a kutatóintézet munkatársát. A szakember szerint azonban átlagos gyümölcsmennyiségre így is számítani lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.