Közélet

Olaszországba indul Szegedről az első világháborús kultikus ereklye

Olaszországba indul Szegedről az első világháborús kultikus ereklye

2013. március 21., csütörtök
Olaszországba indul Szegedről az első világháborús kultikus ereklye

Az elesett első világháborús katonák szimbóluma az a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban. A fa most visszatér a Doberdó-fennsíkra: egy nagyszabású kiállítás keretében mutatják be Martino del Caso városában. Az ereklyét a szegedi Fekete házban őrzik, a nagy út előtti búcsúztatásra március 25-én, hétfőn 10 órakor kerül sor.

A szegedi 46. gyalogezred hősiesen küzdött az olasz fronton az első világháborúban: a Monarchia haderejének ez volt az egyetlen alakulata, mely mind a 12 isonzói ütközetben részt vett. Az ezred jelképévé vált annak a szederfának a maradványa, melyet a szegedi Fekete házban őriznek mind a mai napig: a fa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Caso városánál állt, és túlélte azt a borzalmas pusztítást, mely a környéket holdbéli tájjá változtatta. A fa 1916-ban, szekéren érkezett meg Szegedre, ahol óriási tömeg fogadta az elesett katonák jelképét. Az első világháború tiszteletére nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak Olaszországban, melynek fővédnöke

Giorgio Napolitano

államfő lesz. A doberdói fa, mely az olasz első világháborús emlékezetnek is fontos eleme, visszakerül eredeti helyére: három hónapon keresztül Martino del Casoban láthatja a talján közönség. Ünnepélyes keretek között köszönnek el a doberdói fától a Fekete házban március 25-én. Az eseményen beszédet mond

Solymos László

alpolgármester, az ereklyét Kiss-Rigó László megyéspüspök áldja meg, majd a fát a 46. gyalogezred hivatalos indulója búcsúztatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.