Közélet

Magyarországra kerülnek Horthy István gépének apró maradványai

Magyarországra kerülnek Horthy István gépének apró maradványai

2013. február 13., szerda
Magyarországra kerülnek Horthy István gépének apró maradványai

Csütörtök este Budapesten adja át az orosz-magyar Szent Olga Alapítvány Horthy István második világháborúban lezuhant vadászgépének apró maradványait a Magyar Roncskutató Egyesületnek - közölte az MTI-vel szerdán az egyesület titkára.

Magó Károly

elmondta: Oroszország az orosz-magyar Szent Olga Alapítvány közbenjárására adja át Magyarországnak

Horthy István

második világháborúban lezuhant vadászgépének régészeti módszerekkel feltárt maradványait. Az ünnepségen mutatják be

Natalija Nyikityina

orosz író Hazatérek Hozzád - Egy magyar pilóta, aki legyőzte a háborút című könyvét. A regény egy magyar vadászrepülő kitalált történetéről szól, a könyvhöz özvegy Horthy Istvánné írt előszót. A roncsokat 2012 nyarán találta meg egy magyar és orosz kutatókból álló expedíció. A csütörtöki eseményen a Magyar Roncskutató Egyesület titkára beszél majd az expedíció részleteiről és bemutatja az előkerült leleteket. Magó Károly felidézte:

Horthy Miklós

kormányzó idősebb fia 1942-ben tartalékos főhadnagyként került a keleti frontra, augusztus 20-án, huszonötödik bevetésén, röviddel reggel 5 órai felszállása után egy orosz kisváros, Alekszejevka mellett zuhant le repülőgépe. Az eset kapcsán több, Horthy István ittasságáról, másnaposságáról, valamint gépének szándékos "megpiszkálásáról" szóló legenda is szárnyra kapott és számtalan megválaszolatlan kérdés foglalkoztatta a történészeket és a kutatókat, egészen 2012 nyaráig. A részletek felderítése mintegy fél éven át tartott, ám az eredmény végül cáfolta ezeket a feltevéseket. Magó Károly kifejtette: Horthy főhadnagy és kísérője, Nemeslaki Zoltán őrmester feladata egy magyar felderítőgép kísérése volt. Héja típusú olasz gépük azonban a végzetes napon dugóhúzóba került és ez vezetett az elkerülhetetlen tragédiához, amelybe kiképzési hiányosságok is közrejátszottak. Magó Károly elmondta azt is, hogy a csütörtöki a programon részt vesz egy, a második világháborúban eltűnt katona testvére is, akit először itt tájékoztatnak hivatalosan hozzátartozója sorsáról. A doni áttörés 70. évfordulója alkalmából ugyanis idén januárban magyar küldöttség utazott Voronyezsbe, ahol megmutattak nekik egy magyar katonai személyi azonosító cédulát. Az azonosítón szereplő adatok alapján azóta sikerült felkutatniuk a cédula egykor tulajdonosát. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján immár szinte biztosan kijelenthető: a mindeddig eltűntként nyilvántartott Kiss Sándor 1943 januárjában Voronyezsben esett el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.