Közélet

Gépkocsivásárláshoz 1700 fogyatékos ember kért támogatást

Gépkocsivásárláshoz 1700 fogyatékos ember kért támogatást

2013. január 3., csütörtök
Gépkocsivásárláshoz 1700 fogyatékos ember kért támogatást

Gépkocsivásárláshoz csaknem 1700 fogyatékos ember kért támogatást, közülük minden negyedik látás- vagy hallássérült, értelmi fogyatékos vagy autista - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI megkeresésére.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy korábban csak a mozgásukban korlátozottak kérhettek állami forrást autóvásárláshoz, de a tavalyi jogszabályváltozásnak köszönhetően kibővült a jogosultak köre, így azok (illetve az őket szállító hozzátartozóik) is benyújthattak kérelmet, akik más jellegű fogyatékosságuk miatt nem tudják igénybe venni a közösségi közlekedést. A tárca összesítése szerint 1694-en nyújtották be a személygépkocsi-szerzési támogatás iránti kérelmüket a szociális és gyámhivatalokhoz, az ezekről szóló döntéseket várhatóan még ebben a hónapban ismertetik. A támogatás felhasználására az érintetteknek három hónap áll majd rendelkezésére. A kérelmezők 72 százaléka mozgásszervi, 12 százaléka látási, 5 százaléka hallási, 7 százaléka értelmi fogyatékos ember, 3 százaléka autista, a többiek halmozottan, vagy egyéb módon fogyatékos emberek. Az új szabályozás értelmében a korábbi 300 ezer forintos támogatási összeget használt autó esetében 600 ezerre, új gépkocsinál 900 ezerre emelték. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a támogatással - az eddigi legfeljebb négy év helyett - öt éve forgalomba helyezett személygépkocsit lehessen megvásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.