Közélet

Nem emelkednek az adók és a közüzemi díjak Hódmezővásárhelyen

Nem emelkednek az adók és a közüzemi díjak Hódmezővásárhelyen

2012. december 6., csütörtök
Nem emelkednek az adók és a közüzemi díjak Hódmezővásárhelyen

A kormány önkormányzatokat támogató politikájának, valamint a város jó gazdálkodásának köszönhetően nem emelkednek a hódmezővásárhelyiek adóterhei a jövő évtől, és a közüzemi díjak is változatlanok maradnak – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Almási István polgármester.

A városvezető kiemelte: az elmúlt évekkel ellentétben Magyarország kormánya nem szorongatja, és ellehetetleníti, hanem támogatja az önkormányzatokat. "A kormány törekvései történelmi jelentőségűek, 1990-óta az önkormányzatiság talán legfontosabb és legkedvezőbb változásai. A feladatok és a gazdasági terhek átvállalásával a helyhatóságok felszabadulnak a nyomás alól, kiszabadulnak az adósságcsapdából, amelyekbe a szocialista kormányok évei alatt kényszerültek, fellélegezhetnek és erőiket még inkább a fejlesztésre, és a hatékony működtetésre tudják koncentrálni" - mondta el a polgármester. A város gazdálkodásáról szólva hozzátette: a sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a város gazdálkodása stabil lábakon áll, hatékony intézményrendszert, jól teljesítő gazdasági társaságokat működtet, aminek köszönhetően az önkormányzatnak működési hiánya lényegében évek óta nincs, a felvett hiteleket a város fejlesztésre fordította. "A kormány kedvező politikája, az önkormányzatokat támogató lépései, valamint a város jó gazdálkodása lehetővé teszi, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata a következő évben nem emel a lakosság adóterhein, sőt az előző években bevezetett rendkívüli kedvezményeket is érvényben tartja. A jövő évben tehát sem a helyi adók mértéke, sem azok szerkezete nem változik" – jelentette be

Almási István

. A polgármester elmondta: megmaradnak a kedvezmények, így a városkép javítását szolgáló adómentesség, amely értelmében minden hódmezővásárhelyi ingatlantulajdonos a saját ingatlanának homlokzati felújítása, vagy a járda helyreállítása utáni költségeket leírhatja az adóból, sőt maximum 5 évig adómentességet kaphat. Továbbra is elismerik a helyi kulturális élet támogatását: adómentes lehet az a magánszemély, aki a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ gyűjteményének gyarapítása, vagy a zeneiskola hangszerállományának bővítése céljából adományt, műtárgyat, illetve a hangszert ad az önkormányzatnak, vagy intézményeinek. És továbbra is kedvezményes feltételeket kínálnak a gazdasági élet szereplőinek is: az ipari parkban építményadó kedvezményt adnak azon épületek után ahol termelő tevékenység folyik, legalább 100 m2 hasznos alapterületű és legalább öt főt foglalkoztatnak teljes munkaidőben. "Várhatóan nem változnak a közüzemi díjak, így a víz- és csatornadíj, valamint a távhődíj sem. A hulladékszállítási díj tekintetében a jogszabályi változás jelenleg még lehetőséget ad a szolgáltatónak díjemelésre, azonban a városban illetékes hulladékszolgáltatóban az önkormányzatnak is tulajdonrésze van és a társaság taggyűlésén határozottan azt fogjuk képviselni, hogy ne emeljenek díjat" – mondta el a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.