Közélet

Kihirdették a hulladék-rekultivációs vetélkedő döntőseit + FOTÓK

Kihirdették a hulladék-rekultivációs vetélkedő döntőseit + FOTÓK

2012. december 3., hétfő
Kihirdették a hulladék-rekultivációs vetélkedő döntőseit + FOTÓK

Befejeződtek a Szegedi Regionális Hulladékgazdálkodási Program, Hulladéklerakók Rekultivációja című projekt kivitelezési munkálatai, melynek keretében 26 településen a korábban bezárásra kerülő szilárdhulladék-lerakók rekultivációja valósult meg. A projekt keretében vetélkedőt hirdettek meg 5-8. osztályos általános iskolásai számára. Az első fordulós feladatok leadási határidejéig 8 nevezés érkezett.

A tanulóknak két témához, a rekultivált hulladéklerakókhoz és a fenntarthatósághoz kapcsolódó feladatokat kellett teljesíteniük. Elsőként felkeresték a lakóhelyükön található szilárdhulladék-lerakó(kat) és fotókat készítettek. A látottak alapján megtervezték, hogyan alakítanának ki a területen egy madárbarát kertet. Ötleteiket színes rajzokon mutatták be. A fenntartható fejlődés jegyében szemügyre vették iskolájukat, és kitalálták, hogyan tehetnék még inkább környezetbaráttá. A munkákat a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Factory Creative Studio munkatársai értékelték. A december 12-i döntőbe 4 csapat jutott tovább, közülük 3 jelent meg az eredményhirdetésen. Az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola 7. a osztályának csapata (

Papp Kornél, Csóré Attila, Fenyvesi Andor

felkészítő tanár:

Kiss Andrea

), a mórahalmi Móra Ferenc ÁMK 8. a osztályos diákjai (

Szécsi Balázs, Szűcs Dezső, Szűcs Norbert

, felkészítő tanár:

Murányi Gabriella

), és a tompai Szabó Dénes Általános Iskola 6. b osztályos tanulóiból verbuvált Rekultiv-Ászok csapat (

Szabó Kitti, Vankó Lili, Varga Viktória

, felkészítő tanár:

Nagy Bettina

). A döntőt december 12-én rendezik a szegedi városházán. A diákok erre az alkalomra előzetes feladatot is kaptak: egy A3-as rajzon kell bemutatniuk a szelektív hulladékgyűjtést lépésről-lépésre. A vetélkedő eredményhirdetését szintén a december 12-i ünnepélyes projektzáró rendezvényen tartják, ahol az első három helyezett környezettudatos ajándékokból összeállított csomagot kap. A csapatok mellett az iskolák is versenyeznek: az összesített versenyben legtöbb pontszámot elérő 3 oktatási intézmény értékes nyereményekben részesül. Az első helyezett ingyen, a második 75, míg a harmadik 50 százalékos kedvezménnyel tölthet el 4 éjszakát a CSEMETE bugaci oktatóközpontjában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.