Közélet

Nyugat-európai modellt követ a megyei agrárügyintézés

Nyugat-európai modellt követ a megyei agrárügyintézés

2012. november 28., szerda
Nyugat-európai modellt követ a megyei agrárügyintézés

A Csongrád Megyei Agrárkamara épületébe költözik a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága és így egy épületben intézhetik el gazdaságukkal kapcsolatos hivatali ügyeik zömét a megye termelői – jelentette be Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója ma azon a Gazdafórumon, amelyet Szegeden, a Megyeházán a Csongrád Megyei Agrárkamra szervezett.

A rendezvényre meghívott előadóként érkezett meg

Győrrfy Balázs

, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke, országgyűlési képviselő,

Palkovics Péter

, a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal elnöke,

Feldman Zsolt

, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára és nem utolsó sorban

Jakab István

, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdák Országos Szövetségének elnöke. November 30-án zárul az agrárkamarai regisztráció, amelynek országos viszonylatban úgy 300 – 400 000 tagja lehet, jelenleg Csongrád megyéből mintegy 16 000 regisztrált tagot rögzítettek – kezdte köszöntőjét

Kispál Ferenc

, a Csongrád Megyei Agrárkamara átmeneti elnöke. „Ez a szám is azt mutatja, hogy az ország éléskamrájának számít Csongrád megye” – emelte ki

Polner Eörs

, a kormányhivatal főigazgatója. Hozzátette: A megyei kormányhivatal - feladatai révén- három szakigazgatási szerven keresztül is kapcsolatban van a mezőgazdasági termelőkkel. „Azért, hogy minél egyszerűbb, mondhatni „egyajtós” legyen számukra is az ügyintézés úgy döntött a kormányhivatal vezetése, hogy egy kölcsönösen előnyös megállapodásnak köszönhetően a Földművelésügyi Igazgatóságot az Agrárkamara épületébe költözteti.” – jelentette be a főigazgató Győrrfy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke elmondta, hogy dinamikusan nő a tagok létszáma, míg egy hete még 100 000 tagot regisztráltak, addig november 27-re már 200 000 tag szerepelt a nyilvántartásukban, amelyből 150 000 fő, mind az internetes felületen, mind pedig a banki oldalon eleget tett a törvényben meghatározott feltételeknek. Jelenleg óriási terhelés alatt folyik a regisztráció, amely e hét péntek éjfélkor zárul. Az elnök kiemelte, hogy azok a tagok, akik nem tesznek eleget a felhívásnak későbbi regisztrációjuk esetén sem választó, sem pedig választmányi joggal nem rendelkeznek. Nyugat-Európában működő gazdaszervezetekhez hasonlította a megszülető új Agrárkamarát, amelynek 2013 márciusától, új név alatt, Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara kibővített feladatokat kell ellátnia.

Jakab István

, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdák Országos szövetségének elnöke a Csongrád megyei gazdákat a tőle megszokott nyíltsággal fogadta. Az Európai Unió költségvetéséről és a Közös Agrárpolitikáról még nem született döntés a 2014 és a 2020 közötti programozási ciklust tekintve, miközben a magyar mezőgazdaságot összefogó köztestület születik meg, amely olyan erőt fog adni a mezőgazdasági szektor szereplőinek a termeléstől a kereskedelemig, amely hosszú távon fogja meghatározni a magyar agrárium jövőjét. A legfontosabb feladatnak a kamarai regisztrációs szakasz lezárulását követően az új, demokratikus úton a megyei és országos elnökség megválasztását tartja. Beszélt az új földtörvény kialakításáról, amelyben a családi gazdaságok földterületeit 500 hektárban, míg a vállalkozások földterületeit 1200 hektárban tervezik maximalizálni. A Magyar Kormány munkáját nemzetközi figyelem kíséri, a magyar földtörvény előkészítésében nemzetközi jogi és nemzeti jogi bírósági döntések tanulmányozására és igen jelentős háttér munkára támaszkodtak. A magyar kormány célja, hogy megvédje a vidéki embereket, a magyar termelőket, hogy a föld, mint nemzeti kincsük honi kézben maradjon. Ez biztosítja ugyanis a stabil fejlődéshez az alapokat- hangsúlyozta. A gazdafórum vendége volt még Feldman Zsolt, Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, aki a 2012-es gazdasági esztendőt értékelte, majd a 2013-as év mezőgazdasági lehetőségeiről beszélt. Palkovics Péter, a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal elnöke pedig előadásában felvázolta a mezőgazdasági támogatások és pályázatok aktuális helyzetét és jövőbeni lehetőségeit. Kiemelte, hogy nagyon fontos a vidék fejlesztésében az, hogy minél több forrást tudjanak lehívni a gazdák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.