Közélet

Péntekig tart a bölcsődei beiratkozás - sok a gyerek, de elférnek

Péntekig tart a bölcsődei beiratkozás - sok a gyerek, de elférnek

2012. október 9., kedd
Péntekig tart a bölcsődei beiratkozás - sok a gyerek, de elférnek

Áprilisban lezárult a bölcsődei beiratkozás első köre. Akik viszont csak jövő év januárjától szeretnék bölcsődébe vinni gyermeküket, azoknak október 8-12. között minden nap 8-12 óráig van lehetőségük a beiratkozásra az Agyagos utcai módszertani központban. Azon szülők gyerekeit várják, akik 2013. januártól augusztusig szeretnék megkezdeni a bölcsődei beszoktatást. A felvétel eredményéről október 19-ig értesítik a szülőket.

Éveken keresztül azt tapasztalhatták a szülők, hogy azért nem tudják elhelyezni gyermeküket a kívánt bölcsődébe, mert voltak, akik már akár több évre előre lekötöttek egy-egy helyet, aztán valami miatt mégsem éltek a lehetőséggel. Vagyis a szülők évekre előre feltöltötték a férőhelyeket. Ezen változtattak az elmúlt évben a bölcsődék igazgatóságán. A korábbi rendszer nemcsak a szülőknek, de az intézményeknek és a fenntartónak is rossz volt. Április közepén megtörténtek a beíratások. A meglévő 15 telephelyen működő önkormányzati bölcsőde összesen 982 engedélyezett férőhellyel rendelkezik, viszont az első 8 hónap adatai szerint 1066 gyereket írattak be.

Mindenki a 4 legfelkapottabb bölcsődét keresi

Novkov Veszelinkától

, az önkormányzat Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Irodájának vezetőjétől megtudtuk, ez nem jelent túlzsúfoltságot, mert nem minden gyerek veszi igénybe minden nap a bölcsődei szolgáltatásokat. A bölcsődék átlagos kihasználtsága 80 százalék körül mozog. Vagyis mindenkit el tudnak helyezni, de nem mindenkit oda, ahová a szülők szeretnék. A bölcsődék között is van igen népszerű és kevésbé frekventált helyen lévő is, pedig a körülmények, az ellátás, a gondozási program mindenütt egyforma, mondja az irodavezető. Mégis akad néhány olyan felkapott intézmény, például a Petőfi Sándor sugárúti, a Vitéz utcai, a belvárosi vagy az alsóvárosi, amely jócskán 120 százalék feletti kihasználtsággal működik, ami sem szakmai, sem pénzügyi szempontból nem támogatandó. Természetesen igyekeznek a szülők kéréseit teljesíteni, figyelembe veszik az elhelyezésnél a munkahely és a lakás közötti legoptimálisabb intézményt, a közlekedési lehetőségeket vagy éppen azt, ha a nagyobb testvér is abba a bölcsődébe jár. Egyébként feltétele az elhelyezésnek, hogy a szülő szegedi, bejelentett lakcímmel és munkahellyel rendelkezzen. Ez utóbbi alól csak azok kivételek, akiket szociális indok alapján javasolnak a gyermekvédelmi szakemberek ellátásra. Fontos tudni, aki lemaradt az áprilisi beiratkozásról, és el kellene helyeznie gyermekét bölcsődében, nem kell kétségbeesnie. Még jelentkezhet a Párizsi körúti igazgatóságon, és biztosan kaphat ellátást. Akik pedig csak jövő év januárjától szeretnék bölcsődébe vinni gyermeküket beszoktatásra, október 8-12-ig van lehetőségük a beiratkozásra az Agyagos utcai módszertani központban. Ha a szülő nem ragaszkodik görcsösen a 4 legfelkapottabb bölcsődéhez, akkor tulajdonképpen nem is beszélhetünk kielégítetlen igényről, hiszen mindenhol van szabad hely.

A családi napköziknek nem sok babér terem

A magánbölcsődék és gyermekmegőrzők, amelyeket családi napköziknek is neveznek, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala hatáskörébe tartoznak. Ezekből az intézményekből is akad Szegeden néhány, többnyire alapítványok, egyesületek, magánszemélyek működtetik általában kis létszámmal. Ezek inkább napközik, mint klasszikus értelembe vett bölcsődék. A családi napközik esetében az engedélyezett férőhely maximum 7 fő, amit az intézmény nem tud folyamatosan produkálni, így az állami normatíva is jóval kevesebb, mint hasonló feladatokat ellátó önkormányzati intézményeknél. Ebben az évben például az egy főre jutó állami normatíva az önkormányzati bölcsődéknél 494 100 forint volt, míg a családi napközik esetében 268 200 forint. Néhány évvel ezelőtt még több pályázati lehetőség támogatta a családi napközik kialakítását, mára azonban mintha magukra hagyták volna a lelkes vállalkozókat, ezért többen a bezárást fontolgatják. Egy alsóvárosi családi napközi például úgy hirdeti magát, hogy csendes, tiszta levegőjű környezetben található. Két játszószoba egy étkező és udvar áll a gyermekek rendelkezésére. Szobáik kisbútorai lehetővé teszik a szerepjátékok kialakulását, készségfejlesztő játékaik biztosítják a gyermekek egyéni fejlődését. Rendszeres szülői beszélgető klubjukkal – szakember közreműködésével – szeretnénk segíteni a szülőket, nagyszülőket, gondozási, nevelési problémáik megoldásában. Ez mind így is van, meséli az egyik anyuka, de az elmúlt héten alig volt 2-3 gyerek, így a lurkók is unatkoznak, meg az üzemeltetőnek sem éri meg fenntartani a vállalkozást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.