Közélet

Falra másznak az egészségért + FOTÓK

Falra másznak az egészségért + FOTÓK

2012. augusztus 9., csütörtök
Falra másznak az egészségért + FOTÓK

Nem mindennapi tevékenységhez nyert Táborosi Gábor Meteora Mászócsapatával támogatást (Falra mászunk az egészséges felnőttkorért, TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0149), amelynek 100 százalékos mértéke 22 367 160 forintot jelent. A zsombói falmászó egyesület projektje 2011.06.15-én indult és 2012.08.14-én ér véget. A Meteora Mászócsapat 8 oktatási-nevelési intézménnyel együttműködve biztosít heti rendszerességgel foglalkozásokat, és szervez idényszerű bajnokságokat, táborokat több száz gyermek számára. Ott jártunkkor is szorgalmasan gyakoroltak az ifjú falmászó-tehetségek.

A tábor szervezője,

Táborosi Gábor

elmondta, tulajdonképpen az országos sportmászó bajnokcsapat tagjainak ügyességét csodálhatjuk meg éppen, hiszen minden évben ők nyerik meg a bajnokságot. A közelmúltban Nagyvázsonyban voltak a versenyek, 28 aranyéremből 16-ot hoztak haza. „Építettünk egy kis mászó objektumot” – magyarázza Gábor –, „amely méretei ellenére is az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyakorlótere”. A tábor szervezője Szegedről költözött Zsombóra. Új házának kertjében volt egy betonalap, valószínűleg garázst terveztek oda az egykori tulajdonosok. Gáboréknak ez ideálisnak bizonyult, erre építették a mászófalakat. Eleinte fogalmuk sem volt, azok milyenek legyenek, aztán különböző külföldi minták hatására alakítgatták úgy, hogy még mindig nincs kész. Különböző pályázati pénzekből fejlesztgették az objektumot, a kis torony egy nemzetközi pályázaton nyert összegből valósulhatott meg, és a szivacsokat is így vették. A jelenlegi táborban zsombói óvodások és iskolások mellett a környékbeli településekről, valamint az ország távolabbi részeiről érkező gyerekek számára rendeznek foglalkozásokat. Gyakorlatilag terápiás és tömegsport célú sportmászó tevékenység folyik itt. Egész évben szakköröket tartottak, iskolai előkészítő foglalkozást ovisoknak, környékbeli, sőt budapesti partnerintézmények gyerekei számára. Mint megtudtuk, a jelenlévők egy része ovis, ők csak ismerkednek a falmászás alapjaival, akikkel viszont Gábor foglalkozik, ők a korosztályos versenymászó csapat, a válogatott oszlopos tagjai. Ők már komoly szintű feladatok teljesítésére képesek. A tábor hétfőtől péntekig tart. „Ezen a nyáron 4 ilyen tábort tartottunk” – mondja Gábor –, „közte volt egy franciaországi 2 hetes, így gyakorlatilag egész nyáron táboroztunk”.

A zsombói sportember saját bevallása szerint 40 éve foglalkozik hegymászással, oktatással. Feltűnt neki, hogy a mászás egészen jól megy a kicsiknek, ezért hát építtetett nekik egy mászókát. A lurkók jól haladtak, egymás után nyerték a versenyeket, kifejezetten ügyesek voltak, így Gábor a versenysport felé irányította őket. A mesternek egy sérülése miatt abba kellett hagynia a hegymászást, aztán 10 éve szinte automatikusan jött a fiatalokkal való foglalkozás lehetősége. Ma már szinte ez tölti ki minden szabad idejét, a sporttal való foglalkozás. A hegymászás és a falmászás közötti különbséget úgy összegzi: itt a pályán nem lehet meghalni, mert minden biztonságosan ki van építve, nincsenek objektív veszélyek, mint a hegyekben. Itt variálhatják a pálya nehézségi fokát: ha a gyengéket akarják erősíteni, akkor olyan pályát építenek a számukra, amit nehezen teljesítenek, ha meg azt akarják, hogy sikerélményük legyen, akkor olyat, amit könnyedén meg tudnak mászni. Fent a hegyekben, a sziklák között erre nincs lehetőség, összegzi a sporttal kapcsolatos sok éves tapasztalatait Táborosi Gábor.

(x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.