Közélet

Jön a telefon- és internetadó? (FRISSÍTVE)

Jön a telefon- és internetadó? (FRISSÍTVE)

2012. április 20., péntek
Jön a telefon- és internetadó? (FRISSÍTVE)

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg, a tárca szerint az ebből származó bevétel elérheti a 40-50 milliárd forintot - írta az Origo hírportál minisztériumi forrásokra hivatkozva pénteken.

A kormány jövő szerdai ülésén fogadja el az ez évre és jövőre tervezett takarékossági intézkedéseket is tartalmazó konvergenciaprogramot, amit április 30-ig ki kell küldeni Brüsszelbe. A kabinetnek az idén egy 150, jövőre pedig egy durván 400 milliárd forintos lyukat kell befoltoznia a költségvetésben, ennyivel szaladna túl a hiány az Európai Bizottság szerint a kormány 2012-es és 2013-as deficitcéljánál - írta az Origo. A hírportál szerint vannak olyan intézkedések már, amelyek majdnem biztosra vehetők: ilyen a 40 milliárd forintos pénzbefagyasztás a minisztériumoknál és az önkormányzati rendszerben és a pénzügyi tranzakciós adó. Az utóbbiból remélt bevétel nagysága még mozog, egy minisztériumi forrás 100-200 milliárd forint közötti összeget említett, míg két másik forrás akár 250 milliárd forintot. A tömegközlekedési rendszer átalakításából a napokban elhangzott kormányzati nyilatkozatok szerint 10-15 milliárd forintot lehet megtakarítani, és pár milliárdos spórolást eredményezhet, hogy a rokkantnyugdíjasok közül 15 ezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra, így kieshetnek a rendszerből. Mindezek ellenére azonban még marad egy több tízmilliárd forintos lyuk, az NGM ezért felkínálja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálás, valamint internetforgalom után vezessen be új adót, amiből a tárca 40-50 milliárd forintot is beszedhetőnek tart az Origo szerint. A telefon- és internetadó ugyanúgy működne, mint a sárgacsekkadó: a szolgáltatók számláznák ki, (ahogyan most az áfát is), szednék be, de a teher a felhasználókat sújtaná. Az adó mértékét a lap forrásai nem tudták megmondani, szerintük még nem dőlt el, hogy adatforgalom, vagy a felhasznált percek alapján fizettetik-e meg. Az Origo úgy tudja, az elgondolásokat az NGM megosztotta az Európai Bizottság küldöttségével is, amely hétfőn és kedden járt Budapesten. A bizottság arra kérte az NGM stábját, hogy részletes számításokkal támassza alá, hogy az egyes intézkedésekből remélt bevétel megalapozott.

No comment

Sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem a magyar távközlési szolgáltatók nem kommentálták az MTI-nek az Origón pénteken megjelent értesülést, miszerint a gazdasági minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg. Az NGM az MTI kérdésére annyit közölt: a tárca "sajtóhíresztelést nem kommentál". A Magyar Telekom Nyrt. ugyancsak azt közölte, nem kommentálja a sajtóértesülést. Hasonlóan nyilatkozott a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és az Invitel is.

LMP: Bujtatott áfaemelés

Az LMP véleménye szerint a telefon- és internetadó terve - amelyről az Origo hírportál számolt be - valójában egy bújtatott áfaemelés. Scheiring Gábor az MTI-nek nyilatkozva valószínűnek tartotta, hogy az adófajta elfogadhatatlan lesz az Európai Bizottság számára. Az Origo hírportál minisztériumi forrásokra hivatkozva pénteken arról írt: a Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg, a tárca szerint az ebből származó bevétel elérheti a 40-50 milliárd forintot. "Orbán Viktor és csapata úgy viselkedik, mint a gyarmatosítók, mert amikor hiány van a költségvetésben, újabb és újabb sarcokat vetnek ki a Fidesz-gyarmat Magyarország lakóira" - mondta a hírre reagálva az LMP gazdasági kabinetjének vezetője. A politikus úgy fogalmazott, hogy ez, az LMP által teljességgel elfogadhatatlannak tartott lépés gyakorlatilag egy burkolt áfaemelés lenne, ami a korábban végrehajtott személyi jövedelemadó és járulékemelések után nagyon súlyos terhet jelentene az állampolgárok számára. Az LMP véleménye szerint ehelyett inkább az egykulcsos jövedelemadót megszüntetésére, a pazarló társasági adókedvezményeket szűkítésére illetve a "korrupciós- és luxuskiadások" felszámolására lenne szükség - jelentette ki. A politikus teljesen irreális bevételi tervnek nevezte a telefon- és internetadót, ahogy a sárgacsekkadóból tervezett 250 milliárdos bevételt is nehezen hihetőnek tartotta. Hozzátette, hogy miután nincsenek nyilvános hatástanulmányok, ezért valószínűnek tartja, hogy az Európai Bizottság számára elfogadhatatlan lesz az új adófajta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.