Közélet

Szegeden járt Sági Szilárd, a gasztrokibic

Szegeden járt Sági Szilárd, a gasztrokibic

2012. március 5., hétfő
Szegeden járt Sági Szilárd, a gasztrokibic

A hétvégén zárult szegedi toros fesztiválnak Sági Szilárd volt a házigazdája, aki igencsak motiváltan vitte hátán a rendezvényt: szinte minden standot meglátogatott, beszélgetett az emberekkel, és persze a szakmáját is gyakorolta, kóstolt és tanácsokat adott. A SZEGEDma.hu is beszélgetett a sztárséffel.

Harmadik éve a fesztivál házigazdája

Sági Szilárd

gasztrokibic, aki szerint kolbász- és szalámikészítéskor érdemes kísérletezni. Azt javasolja, hogy először ne nagy mennyiséggel, hanem mondjuk tíz kilóval kísérletezgessen az ember. Így ahogy mondta, nagy baj nem történhet, maximum az illető kitalál egy jó receptet. „Én csak szalámit készítek a disznóvágásokon, a hurka, a kolbász és minden más az édesapámra van bízva. A szalámin is osztozunk, mert ő azt szereti, ha rendesen zsíros, én meg kicsit újítok, egy kicsit kevesebb paprikát használok, a borsot pedig csak egészben teszem bele, és szigorúan lóbélbe töltöm. Próbálom a hagyományokat ötvözni, emellett fontos, hogy a hús íze domináljon. A cél, hogy ne legyen túl sok hagyma, túl sok fűszer” – magyarázta a gasztrokibic. Természetesen van titkos receptje, s nem árulta el titkait. Azt megtudtuk tőle, hogy a füstölés után egy két hónapig hagyja szikkadni a szalámit, majd bükkfahamuba fekteti bele egy nagy faládába. Sági Szilárd szerint kevésbé jellemző, hogy kísérleteznének az emberek, a fesztiválokon is általában azzal lehet nyerni tapasztalatai szerint, ha helyi tájjellegű, hagyományos módon készítik el az étkeket. „Én szoktam külön díjazni, ha valaki valami különlegességgel rukkol elő. A zsűri tagjaira is hagyatkozom, szoktunk vitatkozni is, de mindig azt kérem, hogy az én kedvencem is kapjon valamilyen különdíjat” – árulta el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.