Közélet

Lázár: a Fidesznek nem érdeke, hogy bármi is titokban maradjon

Lázár: a Fidesznek nem érdeke, hogy bármi is titokban maradjon

2012. március 20., kedd
Lázár: a Fidesznek nem érdeke, hogy bármi is titokban maradjon

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint pártjának nem érdeke, hogy bármi is titokban maradjon "a Kádár-rendszer bűneiből", a múlt lezárása nélkül ugyanis nem jöhet létre egy új magyar társadalom. A múltfeltárás során azonban különbséget kell tenni bűnös és áldozat között - jelentette ki Lázár János kedden az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

"A rendszerváltozás óta egyetlen politikai párt maradt talpon, ez pedig a Fidesz. Ezért nekünk erkölcsi kötelességünk az, hogy a kommunista diktatúra bűneit feltárjuk, megnevezzük a felelősöket, lehetőség szerint felelősségre is vonjuk őket, és ugyanakkor semmi se maradjon titokban" - mondta

Lázár János

, hangsúlyozva, hogy a múlt lezárása nélkül nem teremthető meg egy új magyar társadalom. A Fidesznek egyáltalán nem érdeke, hogy bármi is titokban maradjon. "Nekünk az az érdekünk, rendszerváltó pártként az a felelősségünk, hogy ne maradjon egyetlen titok sem a Kádár-rendszer bűneiből" - jelentette ki a frakcióvezető. Lázár János igennel válaszolt arra a felvetésre, miszerint, ha a közeljövőben létrejövő Nemzeti Emlékezet Bizottsága azt javasolja majd, hogy a mágnesszalagokat és minden más, a nemzetbiztonságot nem sértő aktát is nyilvánosságra kell hozni, akkor lépni fognak-e. A kormánypárti politikus kitért arra is, hogy a jelenlegi múltfeltárás szerinte a volt kommunista elit érdekeit szolgálja, ugyanis 22 éve az ügynökökről folyik a vita, azokról pedig alig esik szó, akik megrendelték az ügynöki munkát, a megfigyeléseket, akik irányították az apparátust. "Meg kell különböztetni a bűnöst és az áldozatot" - mutatott rá. A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén úgy döntött: felkéri a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozását. A kommunista rendszer bűneit feltáró szakértői testületnek még ebben a parlamenti ülésszakban, vagyis június végéig meg kell alakulnia. Orbán Viktor miniszterelnök közölte: a kormány vállalja a kommunista múlt rendezésének jogszabályi előkészítésével kapcsolatos munkát, és azt el is fogja végezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.