Közélet

Isten éltesse a nőket!

Isten éltesse a nőket!

2012. március 8., csütörtök
Isten éltesse a nőket!

Nők nélkül félkarú minden férfi, nemcsak a mondás tartja így, sokkal inkább valóságos tapasztalatok szülhették e megállapítást, s ha férfitársaink végigszánkáznak életemlékeiken, bizony fejet kell hajtaniuk a női nem előtt. Feleségek, anyák, nagymamák, nővérek, húgok – köszöntsük most együtt őket nőnap alkalmából!

Szerető, bátorító ölelés, a mindennapi kenyér uzsonnaként az iskolatáskában, gőzölgő, aranysárga tyúkleves az asztalon, csók és szerelem, gyermekek áldása, tigrisanya, szárítókötélen lebbenő fehér lepedők, öblítőillat, dolgos kezek, erő, fáradhatatlanság és a szépség, szépség, szépség. A SZEGEDma.hu minden hölgyolvasójának a nőnap alkalmából kíván most egészséget és erőt, hogy a bennük lakozó gondoskodó szeretet a lehető legkönnyebben találja meg útját ebben gyakorta zord és rideg világban!

A történet

A Nemzetközi Nőnapot az ENSZ 1977 óta a világnapok közt tartja számon, ekkor a férfi kollégák, ismerősök, rokonok felköszöntik a szebbik nemet. 1857. március 8-án New Yorkban negyvenezer textiliparban dolgozó hölgy követelt magasabb fizetést és emellett jobb munkahelyi feltételeket. 1866-ban az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot írtak alá a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. 1899-ben a II. Internacionálé keretén belül

Clara Zetkin

szólalt fel a nők jogaiért a munkavállaláshoz, az anyák és gyermekek védelmében, valamint az országos nemzetközi eseményeken való részvételért. 1909-ben USA tartott először Nemzetközi Nőnapot, de február 28-án történt mindez. Majd 1911. március 19-én Ausztria, Svájc, Németország és Dánia is csatlakozott az ünneptartók közé. Magyarországon 1914 óta rendeznek ünnepélyeket, eredetileg következetlenül, különböző időpontokban ünnepelték meg a hölgyeket, majd a változás 1948-tól jött, szovjet mintára március 8-a lett az állandó dátum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.