Közélet

Február 3-ig az MTA eldönti az egyházakat

Február 3-ig az MTA eldönti az egyházakat

2012. január 10., kedd
Február 3-ig az MTA eldönti az egyházakat

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke várhatóan február 3-ig tájékoztatja az Országgyűlés illetékes bizottságát arról, hogy az egyházként való elismerésre kérelmet beadó 32 felekezet közül melyik felel meg az egyházügyi törvény feltételeinek - közölte az MTA kedden az MTI-vel.

Mint írták,

Pálinkás József

, az MTA elnöke az általa kezdeményezett egyháztörténeti és vallástudományi elnöki bizottság tagjainak véleményére alapozva foglal majd állást, s ezt közli az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságával. Az MTA a közleményben arról is beszámolt, hogy

Lukács Tamás

(KDNP), a parlamenti bizottság elnöke átadta Pálinkás Józsefnek annak a 32 szervezetnek a nevét tartalmazó listát, amelyek kérelmei az Országgyűlés vallásügyekért felelős bizottsága szerint megfeleltek a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényben foglalt formai követelményeknek. A január 1-jén hatályba lépett egyházügyi törvény úgy rendelkezik, hogy egyesületek egyházként történő elismertetésére az Országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni - írták. Utaltak arra is, hogy az Országgyűlés bizottsága az eljárásrend részeként kéri az MTA elnökének állásfoglalását bizonyos, az egyházügyi törvényben meghatározott feltételek fennállásáról. A december 30-án megszavazott jogszabállyal tizennégy egyházat ismert el a parlament, ugyanazokat, amelyeket a nyáron elfogadott, ám az Alkotmánybíróság (Ab) által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvényben. Azok a vallási közösségek, amelyek nem kerültek be ebbe a listába, de tavaly december 20-ig kezdeményezték a szakminiszternél jogállásuk fenntartását, január 1-jével nem veszítik el egyházi státuszukat, arról február végéig dönt a parlament. A többi, korábban egyházként működő, de újbóli nyilvántartásba vételét nem kezdeményező vallási közösség egyesületként működik az év elejétől. Ugyanakkor e szervezeteknek regisztrációs kötelezettséget ír elő a törvény, amely alapján 2012. február végéig kezdeményezniük kell az egyesületként történő nyilvántartásba vételüket. Amennyiben ezt elmulasztják, 2012. március 1-jén jogutód nélkül megszűnnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.