Közélet

Újra áll a TIK előtt a berlini fal + FOTÓK

Újra áll a TIK előtt a berlini fal + FOTÓK

2011. november 9., szerda
Újra áll a TIK előtt a berlini fal + FOTÓK

A 22 éve leomlott berlini falra, és a rendszerváltásra emlékezik a Gondolat Forradalma nevű diákszervezet a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK) bejárata előtt dobozokból felépített barikádjával.

Több tucat kartondobozt megkerülve tudták csak kora délután megközelíteni a hallgatók az egyetemi könyvtárat. A Gondolat Forradalma nevű egyesület nagy munkában volt: a berlini fal képzeletbeli mását építik a Tanulmányi és Információs Központ előtt, hogy ezzel emlékezzenek a keleti és nyugati blokkot szimbolikusan, Németország fővárosát pedig a szó legszorosabb értelmében szétválasztó berlini falra.

Good bye Lenin!

"Harmadszor rendezzük meg ezt a programot, első alkalommal azonban nem sikerült kitelepülni, mert nem volt rendőri engedélyünk hozzá" - árulta el portálunknak

Szűcs Attila

, a rendezvény egyik szervezője, a Gondolat Forradalma diákegyesület tagja. "Több hasonló megmozdulásunk is volt már, elsősorban a hallgatókhoz, fiatalokhoz szeretnénk szólni. Sok történelmileg fontos esemény nem él kellőképpen a köztudatban, egyik feladatunknak tekintjük, hogy egy kicsit az iskolapadból kilépve is bővíthessük a diákok ismereteit. A berlini fal lebontása szimbolikus értékű: vele egy új rend, egy új korszak kezdődött el. A mostani egyetemista generáció már beleszületett a szabadságba, így sokan nem is foghatják fel, hogy mekkora érték is ez" - tette hozzá Szűcs Attila.

Good bye Hoffmann Rózsa!

Ezen korszak mondanivalója a szervezők szerint napjainkban is egyre aktuálisabbá válik, főként a hallgatókat is érintő felsőoktatási törvénytervezetre utalva. "A fal jelenleg a felsőoktatási törvénytervezet szinonimája is lehet, a hallgatók röghöz kötése ugyanis meggátolja szabad mozgásukat. Olyan, mintha egy új berlini falat vontak volna körénk" - tette hozzá a Gondolat Forradalma aktivistája. A könyvtárból köréjük sereglett emberek között az SZTE EHÖK számos tagját, valamint a felsőoktatási törvény ellen tiltakozó éhségsztrájk szervezőjét, Juhász Tamás Imrét is felismertük. A rendezők két, a korszakhoz köthető filmmel (az Eper és vér, valamint a Good bye Lenin! című) is készültek, amit kettő órától a dobozokra vetítve fognak leadni, a "fal" másik oldalára pedig bárki szabadon megfogalmazhatja a jövő ifjúságának címzett mondandóját, gondolatait. A filmvetítés alatt zsíros kenyérrel, teával és forralt borral is megkínálják az érdeklődőket. Fél öttől a HÖOK-mentőprogram egy előadását hallgathatjuk meg, majd még egy filmet vetítenek a dobozhalomra. A falat végül este nyolc órakor bontják le, majd fáklyával a kezükben vonulnak át az egyesület újszegedi főhadiszállására, ahol a Pangea Acoustic nevű zenekar ad koncertet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.