Közélet

Szeszélyes időjárás, változó útviszonyok + VIDEÓ

Szeszélyes időjárás, változó útviszonyok + VIDEÓ

2011. november 12., szombat
Szeszélyes időjárás, változó útviszonyok + VIDEÓ

Ősszel és télen, részben a megváltozott útviszonyok és látási körülmények miatt az autósoknak és a kerékpárosoknak egyaránt jobban kell figyelniük – nyilatkozta a Telin TV-nek Vad Róbert, a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Az elmúlt hetekben számos közúti baleset történt hazánk útjain, elég ha az M43-as autópályán 14 emberéletet követelő tragédiára gondolunk. Ősszel és télen több baleset történik, ennek az okairól, illetve a járművek felkészítéséről

Vad Róbert

nyilatkozott a Telin TV-nek. A Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára leszögezte, az őszi-téli közlekedésre történő átállás legfontosabb momentuma, hogy minden közlekedő tudomásul vegye, több váratlan helyzet állhat elő. Gondoljunk csak a ködre vagy a csúszós utakra. Egyszerűen el kell felejteni a nyári vezetéstechnikát, s fel kell készülni arra, hogy akár egyik pillanatról a másikra megváltozhatnak az útviszonyok. Vad Róbert elmondta, bár a téli gumi használata hazánkban nem kötelező, csak ajánlott, érdemes mindenkinek használnia, hiszen már plusz 7 Celsius-fok alatt is jobban tapad az úttesthez, vagyis csökkenti a jármű megcsúszásának kockázatát, és a fékút is rövidül. Természetesen ügyelni kell arra is, hogy fagyálló ablakmosó folyadékot vegyünk. „Le kell szögezzük, hogy az előre tekintő és megfontolt közlekedésmentalitást nem pótolhatja semmilyen modern technikai eszköz” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ilyenkor még a tél beállta előtt érdemes a gépkocsik műszaki állapotát is ellenőriztetni.

A bringás alapelv: látni és látszani

November elején a téli felkészülés jegyében

a kerékpárosokat is ellenőrizték.

„Látni és látszani. E két szót, ami akár a kerékpárosok életét is jelenthetni, nem tudjuk elégszer hangsúlyozni” – fogalmazott Vad Róbert. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, a Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége és a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete által közösen szervezett akciót pozitívnak értékelte a rendőr őrnagy. Mint elmondta, tíz kerékpárosból immár hét-nyolcnak van lámpája, vagyis kezdik komolyan venni a rendőrség által is oly sokszor hangoztatott, jól ismert jelmondatot. A kivilágítatlan bringázás veszélyeire egyébként minden évben több alkalommal felhívják a figyelmet. A november eleji akció idején természetesen nem büntettek meg senkit. Amennyiben a kerékpáron nem volt, vagy például az egyik világítóberendezés hiányzott, figyelmeztetést kapott a bicikli tulajdonosa, illetve kerékprizmát kapott ajándékba. „A kerékpáros baleseteket elemezve elmondható, hogy nagyon sok esetben nem adják meg az elsőbbséget a bicikliseknek. A másik ok pedig az, hogy nincs megfelelően kivilágítva a bicikli” – szögezte le Vad Róbert. A rendőr őrnagy hozzátette, azt sem szabad elfelejteni, hogy lakott területen kívül a láthatósági mellény használata kötelező.

Tekintse meg a Telin TV Vad Róbert őrnaggyal készített interjúját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.