Közélet

Jobbik: elfogadhatatlan az önkormányzati törvényjavaslat

Jobbik: elfogadhatatlan az önkormányzati törvényjavaslat

2011. november 25., péntek
Jobbik: elfogadhatatlan az önkormányzati törvényjavaslat

A Jobbik Magyarországért Mozgalom számára teljes mértékben elfogadhatatlanok az új önkormányzati törvényre vonatkozó javaslatban indítványozott változtatások - hangoztatta pénteken Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján Bana Tibor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a párt Vas megyei elnöke.

A törvényjavaslat a minimálisra csökkenti az önkormányzati autonómiát, megszünteti a függetlenséget és rendkívül hátrányosan érinti a kistelepüléseken élőket - értékelte. Mint mondta, Vas megye 216 települése közül több mint 200-ban a lakosságszám nem éri el a kétezer főt, ezek fognak a legrosszabbul járni a módosításokkal. Országosan több mint kétezer azoknak a településeknek a száma, amelyek életképessége megszűnik a változtatásokkal, ha a jelenlegi formájában fogadják el a törvényjavaslatot - fűzte hozzá. Szavai szerint a vidék halála, a kistelepülések elsorvasztása felé kíván lépéseket tenni a kormány, ráadásul a Fidesz ellenzékben gyökeresen mást mondott, mint amit most tesz.

Bana Tibor

sajnálatosnak nevezte, hogy a koncepció megalkotásakor a leginkább érintetteket, a kistelepülések polgármesterit - mint mondta - nem vonták be az egyeztetési folyamatokba, ezért is lett "életszerűtlen" a javaslat. Példaként hozta fel, hogy az Őrségben 10-12 településnek a kényszerű együttélésére lesz szükség, a Rábavidéken pedig, ahol hat szlovén nemzetiségi település található, már most levélben fordultak országgyűlési képviselőkhöz, kormányzati szereplőkhöz azt kérve, hogy legalább ez a hat sajátos település alkothasson önálló közigazgatási egységet. Bana Tibor rámutatott arra is: Vas megyében a kistelepülések között a helyközi közlekedés fejletlensége nem teszi azt lehetővé, hogy a falvak lakói beutazzanak ügyeik intézésére a közös önkormányzati hivatalokba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.