Közélet

A háztartások 91%-át már megszámolták

A háztartások 91%-át már megszámolták

2011. október 28., péntek
A háztartások 91%-át már megszámolták

A háztartások 91 százalékában fejeződött be a népszámlálási adatfelvétel péntekig - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője az MTI-vel. A 15. magyar népszámlálás hétfő éjfélkor zárul.

A beérkezett kérdőívek dokumentációja alapján változatlanul jelentős Budapest lemaradása, a fővárosi lakáscímek 87 százalékából jött be addig adat, ugyanakkor az ország több száz településén már lezárult az összeírás; a megyék között Zalában már a háztartások 95 százaléka teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét, míg Heves megyében a fővárosihoz hasonló a helyzet - mutatott rá

Virágh Eszter

. A szóvivő elmondta: a 15. magyar népszámlálás az első, amelyet az Európai Unió tagjaként hajt végre az ország, és első volt a tekintetben is, hogy - október 16-ig - elektronikus úton is ki lehetett tölteni a kérdőíveket. Virágh Eszter kiemelte, a számlálóbiztosok visszajelzései alapján előfordulnak olyan elszigetelt esetek, amikor a megkérdezett ragaszkodik ahhoz, hogy "az utolsó pillanatban" töltse ki a kérdőíveket. Szélsőséges esetben még az a kérés is elhangzott, hogy október 31-én éjfélkor vegyék fel az adatokat - tette hozzá. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem változtat a tényen: a válaszokat az eszmei időpontra, vagyis az október 1-jei állapotra vonatkozóan kell megadni. A szóvivő kitért arra, hogy utoljára maradtak a "nehezebb esetek", azok a válaszadók, akiket eddig hiába kerestek, munkájuk, elfoglaltságuk miatt nem találtak soha otthon. Közülük többen számíthatnak arra, hogy a számlálóbiztosok levélben hívják fel figyelmüket a határidő közeledtére - tette hozzá. Virágh Eszter szólt arról, hogy a hónap elején kezdődött népszámlálás befejezéséhez közeledve "érezhetően megnövekedett az aggodalom" amiatt, hogy valaki kimarad az adatszolgáltatásból. Erről tanúskodik az ingyenes zöldszámon lebonyolított napi több ezres telefonforgalom, illetve a számlálóbiztos érkezése iránt érdeklődő elektronikus levelek nagy száma. Ezekben az esetekben a kapcsolatfelvételben a KSH munkatársai segítenek. A KSH központjában ezért a négynapos ünnep alatt sincs pihenés, a népszámlálók egy utolsó "rohamra" számítanak - fogalmazott a szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.